Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európa vedela, že Grécko nikdy dlhy nesplatí: Euro dnes prekonalo najhorší rekord z roku 2003!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz spoločnej európskej meny pokračuje v poklese. Prvýkrát za jedenásť a pol roka sa dostal pod hranicu 1,08 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0785 USD, čo je najmenej od septembra 2003. Len od konca februára euro oslabilo o 6 centov alebo 5 %. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (9. 3.) napoludnie referenčný kurz na úrovni 1,0860 USD/EUR. Momentálna situácia na menovom trhu zrejme spôsobí zdraženie letných dovoleniek mimo EÚ.

Najdôležitejšou príčinou slabého eura je extrémne uvoľnená politika ECB, ktorou bojuje proti nízkej inflácii a slabému rastu ekonomiky. Banka v pondelok (9. 3.) spustila svoj program nákupu dlhopisov. Nové peniaze pumpované do ekonomiky eurozóny oslabujú hodnotu eura voči ostatným menám.

Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny, sú robustné údaje z ekonomiky Spojených štátov, ktoré signalizujú, že americká centrálna banka Fed zrejme čoskoro začne sprísňovanie menovej politiky. To posilňuje dolár.

Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje tesne pod 50 USD

Ceny ropy dnes ráno pokračujú v poklese po pondelkovom (9. 3.) náraste. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 50 USD (46,04 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes o 8.17 h SEČ predával po 49,91 USD. To je o 9 centov menej ako v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka posilnil o 39 centov alebo 0,8 % a uzavrel na 50 USD za barel. Aprílový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 34 centov na 58,19 USD za barel.

Po stabilizácii v uplynulých dňoch ceny čierneho zlata opäť mierne klesli. Experti tvrdia, že cenám chýba jasný smer. Niektorí to zdôvodňujú protikladnými tendenciami. Ceny naďalej stláča nadmerná ponuka na trhu. Na druhej strane sa objavujú signály zvyšovania dopytu. Navyše, v druhej polovici roka sa počíta s poklesom ponuky. Dôvodom je zníženie produkcie v USA v dôsledku prepadu cien.

Európa vedela, že Grécko dlhy splatiť nedokáže 

Európski predstavitelia po celú dobu gréckej dlhovej krízy vedeli, že Atény nebudú nikdy schopné svoje dlhy splatiť. Uviedol to grécky minister financií Janis Varufakis v dokumente nemeckej televízie ARD. Jeho výrok dnes vyvolal ostrú reakciu v nemeckých médiách, píše agentúra Reuters.

"Šikovní ľudia v Bruseli, Frankfurte a Berlíne už v máji 2010 vedeli, že Grécko nikdy nesplatí svoje dlhy. Postupovali ale tak, ako by Grécko nebolo na mizine, ako by len nemalo dostatok likvidných finančných prostriedkov," uviedol Varufakis v dokumente o gréckej kríze vysielanom v pondelok. "Dávať najzkrachovanejšiemu štátu najväčšiu pôžičku v histórii bol zločin proti ľudskosti," dodal. Podľa Reuters nie je jasné, kedy presne bol dokument natočený.

Nemecký denník Bild dnes Varufakisove výroky umiestnil na svoju prvú stránku a v redakčnom komentári vyzval európskych predstaviteľov, aby ukončili poskytovanie finančnej pomoci Grécku. "Grécka vláda sa správa, ako by všetci museli tancovať ako ona píska. Toto šialenstvo musí skončiť. Európa zo seba nesmie nechať robiť hlupáka," píše sa v komentári.

Akciové trhy v Európe a Japonsku klesli, v USA posilnili

Akciové trhy v Európe v pondelok klesli. Investori vyberali zisky po nedávnom silnom raste. Európska centrálna banka (ECB) zároveň začala nákupy dlhopisov s cieľom podporiť hospodársky rast a zabrániť deflácii. Očakávané pozitívne dopady programu, v rámci ktorého plánuje banka stiahnuť z trhu každý mesiac cenné papiere v objeme 60 mld. eur, sa však už vo veľkej miere premietli do cien akcií. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 0,2 % na 1 567,09 bodu.

Akciový trh v USA v pondelok posilnil. K rastu prispelo oživenie aktivity v oblasti fúzií a akvizícií. Hlavný tokijský index Nikkei skončil v utorok na takmer dvojtýždňovom minime. Trh vymazal skoršie zisky po správe ekonomického denníka Nikkei, že Bazilejský výbor pre bankový dohľad, ktorý vydáva odporúčania pre národných regulátorov, plánuje vyzvať banky, aby navýšili svoj kapitál. Opatrenie má bankám pomôcť prekonať prípadné negatívne dopady výrazného zvýšenia úrokových sadzieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu