Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Akvitisti tvrdia, že podozrivých z Nemcovovej vraždy mučili

Vodca ruskej opozície Boris Nemcov Zobraziť galériu (2)
Vodca ruskej opozície Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Traja muži podozriví z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova boli pravdepodobne vo väzbe vystavení mučeniu. Tvrdí to ruský ľudskoprávny aktivista a člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Andrej Babuškin, ktorú päticu podozrivých navštívil vo vyšetrovacej väznici v Lefortove v Moskve.

Podľa agentúry Reuters Babuškin uviedol, že muži, ktorí sú vo väzbe od víkendu, utrpeli viacero zranení. Orgány činné v trestnom konaní tvrdia, že bývalý príslušník čečenskej polície Zaur Dadajev, ktorý je zadržiavaný aj so svojimi bratrancami Anzorom a Šagidom Gubaševovcami, sa priznal k účasti na Nemcovovej vražde. Podľa dnešného článku v ruskom denníku Moskovskij komsomolec však Dadajev vzal svoje priznanie späť s tým, že tak urobil pod nátlakom pri zatýkaní.

Dadajev a Anzor Gubašev boli obvinení z tohto zločinu aj formálne. Zvyšní traja podozriví muži ešte len čakajú na obvinenie. Všetci piati však tvrdia, že s Nemcovovou vraždou nemajú nič spoločné, uviedol dnes pre agentúru TASS Anton Cvetkov, predseda Moskovskej občianskej pozorovateľskej komisie, ktorej členovia tiež navštívili zadržiavaných vo vyšetrovacej väznici v moskovskom Lefortove. 

Babuškin dnes na svojej webovej stránke napísal, že "existujú dôvody domnievať sa, že Dadajev a Gubaševovci boli vo väzbe mučení". Dadajev má po tele viacero viditeľných zranení. Anzor Gubašev má viacero odrenín v oblasti nosa, na zápästiach aj nohách, ktoré vznikli po tom, čo bol zadržaný.

Cvetkov však na margo Babuškinových tvrdení podľa TASS uviedol, že modriny a odreniny vznikli na tvári a tele Anzora Gubaševa pri zatýkaní. Cvetkov spochybnil aj tvrdenie Šagida Gubaševa, že policajti ho bili bejzbalovou pálkou. Uviedol sa to nepotvrdilo ani počas lekárskej prehliadky a poprel to aj jeho brat Anzor. Cvetkov spochybnil aj Dadajevovo tvrdenia, že ho policajti mučili elektrošokmi - aktivista tvrdí, že Dadajev na tele nemá žiadne stopy po spáleninách, ktoré by tak boli museli vzniknúť.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie dnes podľa agentúry TASS informoval, že prešetrí podozrenia o mučení v prípade, ak sťažnosť podajú samotní zadržiavaní. Výbor súčasne informoval, že vypočuje aj Babuškina a jeho kolegyňu Jevu Merkačovovú, ktorí podľa neho neprimerane zasahovali a ovplyvňovali vyšetrovanie Nemcovovej vraždy a pertraktovali to v médiách.

Zaur Dadajev bol donedávna zástupcom veliteľa pluku Sever, ktoré patrí pod čečenské ministerstvo vnútra. Od ruského prezidenta Vladimira Putina dostal v roku 2010 štátne vyznamenanie za odvahu, ktorú prejavoval v službe v stále nestabilnej kaukazskej republike. Ako informovala televízia Rossija-1 z jednotiek ministerstva vnútra odišiel Dadajev na vlastnú žiadosť - výpoveď podal v januári a do 28. februára čerpal dovolenku. V noci na 28. februára došlo v centre Moskvy k Nemcovovej vražde. Dadajeva a ostatných podozrivých zadržali koncom minulého týždňa.

Babuškin dnes na svojej stránke citoval Dadajevovo tvrdenie, že 5. marca sa stal obeťou únosu, keď sa vracal do Ingušska zo susedného Dagestanu. Pri Dadajevovom zatýkaní bol prítomný aj jeho priateľ a bývalý podriadený Rustam Jusupov. Babuškin na webe uviedol, že od toho okamihu Jusupov zmizol. 

Dadajev sa k vražde Nemcova priznal pri zatýkaní, lebo od policajtov údajne dostal sľub, že ak to spraví, Jusupova prepustia. Moskovskij komsomolec dnes napísal, že Dadajev chcel svoje "priznanie" uviesť na pravú mieru pred súdom v Moskve, kde ho však údajne ani nepustili k slovu. Podľa agentúry TASS súd Basmanského obvodu v Moskve, ktorý vo veci v nedeľu pojednával, dnes informoval, že Dadajev mal možnosť vyjadriť sa.

Babuškin vyzval prezidentskú komisiu pre ľudské práva, aby informovala prezidenta Vladimira Putina o jeho zisteniach, a uviedol, že príslušné úrady by mali prešetriť podozrenia z mučenia zadržiavaných.

Nemcovovi druhovia z opozície sa k vývoju vyšetrovania vraždy stavajú skepticky a tvrdia, že cieľom "zhodenia viny" na "čečenských islamistov" je len odvrátiť podozrenia od prezidenta, jeho najbližšieho okolia alebo bezpečnostných služieb. 

Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je Putin pri moci. Vyšetrovanie vraždy, ktorá sa odohrala niekoľko desiatok metrov od kremeľských hradieb, je Nemcovovými priateľmi a kolegami považované za test, či je Rusko právnym štátom. V opozičných kruhoch panuje totiž podozrenie, že spoluvinníkom tohto trestného činu je štátny bezpečnostný aparát. Putin vraždu svojho oponenta ostro odsúdil, sľúbil dohľad nad vyšetrovaním a potrestanie vinníka.

Akvitisti tvrdia, že podozrivých
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu