Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tehotná Nemka si myslela, že idú s mužom na dovolenku: Bojovník al-Káidy ju uniesol, nasledovalo zneužívanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

STUTTGART - Prípad príslušníka teroristickej siete al-Káida zo Švajčiarska začala prešetrovať nemecká prokuratúra v Stuttgarte. Muž totiž pravdepodobne drží v zajatí v Sýrii mladú Nemku, ktorá konvertovala na islam, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké a švajčiarske médiá.

Denník Stuttgarter Nachrichten a švajčiarska televízna spoločnosť SRF informovali o 22-ročnej Nemke pochádzajúcej z Tübingenu, ktorá pravdepodobne z vlastnej vôle sprevádzala tohto muža na domnelej dovolenke, kde ju uniesol.

Prokuratúra sa k celej záležitosti odmietla vyjadriť, potvrdila iba začatie vyšetrovania bez uvedenia ďalších detailov.

Prešetrovaným Švajčiarom je podľa médií pravdepodobne 20-ročný salafista s tureckými koreňmi, ktorý vlani na jeseň odcestoval do Sýrie, aby tam bojoval po boku sýrskej odnože al-Káidy - Frontu an-Nusra.

Unesená Nemka, pravdepodobne jeho manželka, s ním vycestovala počas tehotenstva do Turecka, pričom bola po celú dobu presvedčená, že ide na dovolenku. Pár mal následne prekročiť hranice do vojnovej zóny v sýrskom meste Aleppo, kde jej muž mal zabrániť v návrate do rodného Nemecka. Ženu pravdepodobne zadržiavali na rôznych miestach v Sýrii a zneužívali.

Na letisku v Düsseldorfe zadržali zrejme nemeckého džihádistu

Na letisku v Düsseldorfe dnes zatkli muža, ktorého podozrievajú, že je členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS), pričom sa mal s radikálmi zúčastniť aj výcviku a bojov. Informovali o tom agentúry AP a DPA s odvolaním sa na Spolkovú prokuratúru so sídlom v Karlsruhe.

Dvadsaťdvaročný nemecký občan Kerim Marc B. je obvinený z toho, že sa v roku 2013 po príchode do Sýrie cez Turecko stal členom IS. Následne sa mal začiatkom minulého roka pred návratom do Nemecka zúčastniť spolu s militantmi na výcviku a bojoch. V júli 2014 sa Kerim Marc B. opäť vrátil do Sýrie.

Nemecké úrady odhadujú, že za uplynulé roky opustilo Nemecko asi 600 extrémistov, aby mohli bojovať s islamistami v Sýrii a Iraku. Úrady tiež odhadujú, že z ďalších európskych krajín odišlo s podobným úmyslom niekoľkonásobne viac extrémistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu