Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Laurent Fabius vyzval na vyšetrenie vraždy Nemcova: Bol to odporný atentát!

Laurent Fabius
Laurent Fabius (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyzval dnes na vyšetrenie vraždy ruského opozičného vodcu Borisa Nemcova, ktorú označil za "odporný atentát". Píše o tom agentúra AP.

Fabius vyhlásil v televízii BFM TV, že zastrelenie Nemcova v piatok večer v Moskve "vyvolalo sériu otázok". Trval na dôkladnom vyšetrovaní. Nechcel však komentovať, či úsilie ruských úradov bude dostatočné.

Ruskí vyšetrovatelia oznámili, že skúmajú viacero možných motívov vraždy. Opozícia viní z Nemcovovej smrti Kremeľ, kým hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina ju označil za "provokáciu" zrejme s cieľom diskreditácie ruského vedenia. Fabius skonštatoval, že vzhľadom na vraždy ďalších osobností ruskej opozície, ku ktorým už došlo v minulosti, "v Rusku nie je dobré byť opozičnou postavou".

Šéf nemeckej diplomacie varoval pred špekuláciami ohľadom Nemcovovej smrti 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval v nedeľu pred špekuláciami ohľadom zabitia ruského opozičného politika Borisa Nemcova. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

"Nemyslím si, že by sme sa mali dohadovať o tejto záležitosti. Dúfame v rýchle a transparentné vyšetrenie tohto prípadu," uviedol Steinmeier pre televíznu stanicu ARD, podotýkajúc, že "páchateľa ešte nikto nepozná".

"Rusko stratilo v osobe Borisa Nemcova jedného z najskúsenejších politikov. Je to takisto veľká strata pre ruskú opozíciu," povedal šéf nemeckej diplomacie na margo piatkových tragických udalostí.

Nemcova (55) zastrelili vo chvíli, keď kráčal v sprievode ukrajinskej občianky po Veľkom moskovskom moste v ruskom hlavnom meste. Páchateľ naňho vystrelil z idúceho auta. Zasiahli ho štyri guľky a zomrel priamo na mieste.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji) začal už kriminálne vyšetrovanie prípadu ohľadom "zabitia" a "ilegálneho obchodovania so zbraňami". Existuje niekoľko teórii jeho vraždy, nevylučuje sa ani možnosť zabitia na objednávku.

Nemcov bol spolupredsedom Republikánskej strany Ruska - Strany národnej slobody (RPR-Parnas) a poslancom miestneho zákonodarného zboru v meste Jaroslavľ. V 90. rokoch zastával v ruskej federálnej vláde rozličné posty.

Pochovajú ho v utorok 3. marca na Trojekurovskom cintoríne v Moskve. Z dôvodu účasti na pohrebe požiadal opozičný vodca Alexej Navaľnyj o predčasné prepustenie zo svojej 15-dňovej väzby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu