Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Nemcovova milenka utiekla na Ukrajinu: V Moskve začal pohreb

Nemcovova milenka Anna Durycká Zobraziť galériu (4)
Nemcovova milenka Anna Durycká (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská modelka Anna Durycká, hlavná svedkyňa vraždy opozičného ruského politika Borisa Nemcova, odcestovala z Moskvy do Kyjeva. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. "Anna Durycká práve odletela do Kyjeva," uviedol na Twitteri hovorca ukrajinského rezortu diplomacie.

Durycká v pondelok pre nezávislý televízny kanál Dožď povedala, že nevidela vraha, ktorý Nemcova zastrelil v piatok večer, keď spolu išli po moste neďaleko Kremľa. "Necítim sa dobre... nikoho som nevidela. Neviem, odkiaľ prišiel, stál mi za chrbtom," povedala Durycká o vrahovi alebo vrahoch populárneho opozičného politika.

Durycká ďalej uviedla, že je od Nemcovovej vraždy pod neustálym dohľadom a pravdepodobne sa nebude môcť zúčastniť ani na jeho pohrebe, ktorý je naplánovaný na dnes. Jediné, čo si podľa vlastných slov želá, je vrátiť sa za matkou na Ukrajinu. "Mám absolútne právo opustiť územie Ruskej Federácie. Nie som podozrivá. Som svedkyňa, ktorá poskytla svedeckú výpoveď, a urobila som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som pomohla pri vyšetrovaní," povedala Durycká.

Porošenko udelil Nemcovovi Rad slobody

Tisíce ľudí s kvetmi a sviečkami sa zhromaždili dnes pred Sacharovovým centrom v Moskve, aby sa rozlúčili so zavraždeným opozičným politikom Borisom Nemcovom. Jeho telo vystavili v centre v otvorenej rakve. Pohreb sa uskutoční popoludní na Trojekurovskom cintoríne. Ukrajinský prezident Petro Porošenko posmrtne udelil Nemcovovi Rad slobody.

"Bol to náš lúč svetla. Myslím si, že s jeho pomocou by Rusko povstalo a stalo sa silnou krajinou. Je to sen všetkých pokrokových ľudí v Rusku," citovala agentúra AP jednu z trúchliacich, 80-ročnú Valentinu Gorbatovovú. Okrem príbuzných a priateľov Nemcova sa podľa agentúry DPA na rozlúčke zúčastnili aj zahraniční hodnostári vrátane britského expremiéra Johna Majora, amerického veľvyslanca v Moskve Johna Teffta, litovského ministra zahraničných vecí Linasa Linkevičiusa či splnomocnenca nemeckej vlády pre Rusko Gernota Erlera.

Podľa AP boli prítomní aj ruský expremiér a opozičný líder Michail Kasianov i súčasní ruskí vicepremiéri Sergej Prichodko a Arkadij Dvorkovič. Bývalá lotyšská ministerka zahraničných vecí a súčasná europoslankyňa Sandra Kalniete oznámila, že pohraničníci ju zastavili na moskovskom letisku Šeremetievo a zamietli jej vstup na ruskú pôdu. Predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz ešte skôr oznámil, že ruské úrady mu zamietli žiadosť o udelenie víz.

Porošenko posmrtne udelil Nemcovovi Rad slobody, informovala kancelária ukrajinského prezidenta. "Petro Porošenko zdôraznil, že Boris Nemcov zostane v pamäti ukrajinského ľudu ako osoba, pre ktorú bola sloboda univerzálnou hodnotou... 'Za našu a vašu slobodu' - tento historický slogan sa stal životným mottom Borisa Nemcova... Pre nás Ukrajincov bude Boris vždy ruským vlastencom a priateľom Ukrajiny. Svojim životom dokázal, že tieto dve veci je možné spojiť," citovala z vyhlásenia Porošenkovej kancelárie agentúra Ukrinform.

Posledná rozlúčka s Nemcovom v Moskve

Pred Sacharovovým centrom v Moskve sa začali dnes zhromažďovať ľudia, ktorí sa chcú rozlúčiť so zavraždeným opozičným politikom Borisom Nemcovom, ktorého telo v rakve v centre vystavili. Informovala o tom agentúra AP. Na smútočnom obrade sa očakáva účasť mnohých západných veľvyslancov. Samotný pohreb na Trojekurovskom cintoríne sa uskutoční popoludní.

Pohreb Borisa Nemcovova
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Medzitým niekoľko popredných európskych zákonodarcov oznámilo, že ruské úrady im zabránili v účasti na pohrebe Nemcova, informovala agentúra DPA. Bývalá lotyšská ministerka zahraničných vecí a súčasná europoslankyňa Sandra Kalniete oznámila, že pohraničníci ju zastavili na moskovskom letisku Šeremetievo a zamietli jej vstup na ruskú pôdu. Predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz ešte skôr oznámil, že ruské úrady mu zamietli žiadosť o udelenie víz. Ruský prezident Vladimir Putin sa na pohrebe nezúčastní a posiela naň svojho zástupcu v parlamente, informoval v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pohreb Borisa Nemcovova
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu