Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Severokórejská vláda zakázala cudzincom účasť na maratóne pre obavy z eboly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

SOUL - Severná Kórea v pondelok zakázala cudzincom účasť na maratóne, ktorý sa uskutoční v apríli v Pchjongjangu, uviedli miestne cestovné kancelárie. Vláda sa pre zákaz rozhodla pre obavy z rozšírenia smrteľného vírusu eboly napriek tomu, že krajina je tisíce kilometrov vzdialená od jeho epicentra a dodnes sa nestretla s jediným prípadom choroby, ktorá v západnej Afrike zabila takmer 10 tisíc ľudí. V strachu zo šírenia eboly už v októbri 2014 uzavrela KĽDR turistom svoje hranice a pre zahraničných humanitárnych pracovníkov a diplomatov zaviedla 21-dňovú ochrannú karanténu.

"Naši severokórejskí partneri v Pchjongjangu nás dnes ráno kontaktovali s tým, že Pchjongjanský maratón 2015 sa uzatvára amatérskym aj profesionálnym zahraničným bežcom," uviedol Nick Bonner, riaditeľ pekinskej cestovnej kancelárie špecializovanej na výlety do Severnej Kórey. Zákaz potvrdila aj ďalšia rovnako špecializovaná čínska kancelária. Pchjongjang organizuje maratóny už od roku 1981, no účasť zahraničným amatérskym bežcom povolil prvýkrát až minulý rok.

Pre cestovné kancelárie špecializujúce sa na Severnú Kóreu je maratón jednou z najväčších turistických atrakcií. Krajina tento rok zrušila bez udania dôvodu aj ďalšiu turisticky lákavú akciu pod názvom Hromadné hry, letný festival známy aj ako Arirang festival, na ktorom tisíce atlétov a žiakov cvičia precízne naštudované choreografie. 

Severná Kórea presadzuje opatrenia proti ebole veľmi prísne. Minister zahraničných vecí tento mesiac pod hrozbou karantény vyzval zahraničných diplomatov, aby neorganizovali žiadne stretnutia ani iné akcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu