Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gréci nehodlajú ustúpiť: O úsporných a reformných opatreniach odmietajú rokovať!

Grécky minister financií Yánis Varoufakís
Grécky minister financií Yánis Varoufakís (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Zdá sa, že Grécko nehodlá ustúpiť. Pred rozhodujúcim zasadnutím ministrov financií eurozóny grécka vláda vyhlásila, že trvá na zmene podmienok záchranného úveru. Informovala o tom agentúra Reuters. Grécko nebude rokovať o predĺžení záchranného programu s podmienkami týkajúcimi sa úspor a reforiem a trvá na tom aj napriek nesúhlasu Euroskupiny, uviedol dnes hovorca gréckej vlády. Krajina podľa neho spravila všetko pre nájdenie riešenia, ktoré by uspokojilo všetkých zúčastnených.

Atény vo štvrtok (19. 2.) požiadali o predĺženie záchranného programu. Predovšetkým Nemecko však kritizovalo žiadosť ako nedostačujúcu. Odôvodnilo to tým, že Grécku ide len o predĺženie úverov, pričom odmieta plniť dohodnuté reformné opatrenia.

"List z Atén nie je skutočným návrhom riešenia," uviedol vo štvrtok pre agentúru DPA hovorca spolkového ministerstva financií Martin Jäger, podľa ktorého sa Grécko so svojou žiadosťou v skutočnosti snaží zabezpečiť si preklenovací úver bez plnenia podmienok záchranného programu. "List nezodpovedá kritériám dohodnutým v pondelok na rokovaní Euroskupiny," dodal.

Ministri financií eurozóny sa dnes stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli, aby prerokovali oficiálnu žiadosť gréckej vlády o 6-mesačné predĺženie úverového programu. Krajiny eurozóny požadujú od Atén, aby jasne prisľúbili, že budú plniť dohodnuté reformné a úsporné opatrenia.

Grécko požiada o zvolanie summitu EÚ, ak sa nedohodne

Grécko požiada o zvolanie summitu Európskej únie (EÚ), ak sa mu nepodarí dosiahnuť dohodu s ministrami financií eurozóny (Euroskupinou) o riešení svojich finančných problémov. Agentúre DPA to povedal poslanec vládnej strany Syriza, ktorý nechcel byť menovaný.

"Ak sa Euroskupine nepodarí nájsť riešenie, okamžite požiadame o usporiadanie summitu EÚ," uviedol poslanec Syrizy. Agentúra Reuters zase informovala, že USA vo štvrtok (19.2.) vyzvali európskych a gréckych lídrov, aby všetci urobili ústupky pri rokovaniach o predĺžení záchranného programu, ktorý je životne dôležitý pre Grécko.

Vysokí predstavitelia USA sa v uplynulých dňoch intenzívnejšie kontaktovali s európskymi partnermi, ktorí rokujú s ľavicovou gréckou vládou o ďalšej pomoci. Atény síce požiadali eurozónu o predĺženie úveru, ale nechcú pokračovať v prísnych úsporných opatreniach. Washington sa obáva, že neúspech rokovaní môže negatívne ovplyvniť krehkú globálnu ekonomiku.

Americký minister financií Jack Lew sa telefonicky skontaktoval s gréckym rezortným kolegom Janisom Varufakisom aj so šéfom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom. Hovoril aj s francúzskym ministrom financií Michelom Sapinom.

Nemeckí experti označili žiadosť Grécka o pomoc za "trójskeho koňa", pretože ponecháva Aténam obrovský priestor na interpretáciu a neobsahuje žiadne jasné záväzky, že budú plniť podmienky súčasného úveru.

Grécke médiá to pobúrilo a nešetria kritikou, predovšetkým na adresu nemeckého ministerstva financií Wolfganga Schäublea, ktorý grécky návrh odmietol. "Schäuble túži po krvi," hlása titulok na prvej strane denníka Democratic, zatiaľ čo ľavicové noviny Avghi píšu, že "Schäuble štiepi Európu."

Vláda v Berlíne sa svojím nekompromisným postojom jasne zaradila do tábora "európskych jastrabov". Podľa Nemecka chcú Atény získať preklenovací úver bez toho, aby museli dodržať predchádzajúce záväzky o reformách.

Schäubleov tvrdý postoj spôsobil roztržku v eurozóne, ale aj v nemeckej vládnej koalícii. Jeho kolega z kabinetu, minister hospodárstva Sigmar Gabriel, sa pokúsil upokojiť situáciu a vo štvrtok vyhlásil, že grécka žiadosť o pomoc je nedostačujúca, ale môže byť základom pre ďalšie rokovania.

"Mali by sme brať tento nový prístup gréckej vlády ako začiatok rokovaní, a nie ho dopredu verejne odmietnuť," povedal zdroj blízky Gabrielovi. Nový grécky kabinet totiž zo začiatku odmietal rokovať so svojimi veriteľmi. Súčasný záchranný program sa však končí 28. februára, Aténam dochádzajú peniaze a hrozí im štátny bankrot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu