Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jeb Bush skritizoval brata: V Iraku podľa neho George urobil chyby

Jeb Bush
Jeb Bush (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najväčší favorit na zisk republikánskej nominácie pre budúcoročné prezidentské voľby Jeb Bush v stredu predstavil svoju víziu zahraničnej politiky v prípade zvolenia na najvyšší post. Bush, ktorého brat aj otec šéfovali Bielemu domu, počas vystúpenia v Chicagu potvrdil záujem presadzovať vlastné názory na dianie vo svete.

Podľa jeho slov je potrebné obnoviť reputáciu USA vo svete, ktorú podľa neho administratíva súčasného prezidenta Baracka Obamu poškodila. Exguvernér štátu Florida taktiež sľúbil tvrdý postup voči organizácii Islamský štát a zároveň priznal pochybenia svojho brata Georga v postupe v Iraku, kde v roku 2003 vojensky zasiahol.

"Stali sa chyby, to je jasné," povedal Jeb Bush a poukázal na nepresné tvrdenia Washingtonu o vlastníctve zbraní hromadného ničenia vtedajším vedením Iraku či zlyhania pri zaistení bezpečnosti po zosadení Saddáma Husajna. Obamovo rozhodnutie stiahnuť z Iraku vojakov však označil zároveň za príčinu vzostupu IŠ. Súčasnému prezidentovi taktiež vyčítal "neschopnosť" pri požiadavke dodať zbrane Ukrajine čí nadviazanie diplomatických vzťahov s Kubou. Ako povedal, "stratili sme dôveru našich priateľov a s určitosťou už nevzbudzujeme strach v našich nepriateľoch".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu