Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajné väzenie CIA nebolo výmyslom: Európsky súd žiada výsledky vyšetrovania, urýchlene!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol dnes odvolanie poľskej vlády proti svojmu verdiktu, podľa ktorého sa na území Poľska nachádzalo tajné väzenie americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Rozhodnutie súdu v Štrasburgu tak nadobudlo právoplatnosť, informovala agentúra Reuters.

Rozhodnutie súdu zverejnené na jeho webovej stránke znamená, že Poľsko bude povinné zaplatiť odškodné dvom mužom, ktorí boli v zariadení CIA väznení, zároveň musí urýchlene ukončiť vyšetrovanie, či sú za vydanie povolenia na prevádzku väzenia zodpovední poľskí predstavitelia. 

Prípad dali na súd údajní členovia teroristickej siete al-Káida abú Zubajdá (narodený v Saudskej Arábii) a saudskoarabský občan Abdar Rahím Našírí. Obaja tvrdili, že ich tajne letecky prepravili do väznice CIA v Poľsku a mučili.

Súd sídliaci v Štrasburgu rozhodol, že Poľsko okrem iného porušilo články konvencie o zákaze mučenia, práva na slobodu a účinné vyšetrovanie tvrdení dotyčných.

Bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski v decembri minulého roka priznal, že počas jeho funkčného obdobia Poľsko skutočne ponúklo CIA miesto pre tajné väzenie s kódovým označením Quartz, avšak neschválilo mučenie v ňom zadržiavaných osôb.

Kwašniewského vyjadrenie bolo prvým priznaním  niektorého poľského politika, že v krajine sa nachádzalo tajné zariadenie CIA. Fungovalo od decembra 2002 do jesene 2003. Kwašniewski bol prezidentom v rokoch 1995-2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu