Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Netanjahu chce, aby európski Židia odišli do Izraela: Je vašim domovom!

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes pred schôdzou vlády vyhlásil, že jeho kabinet chce podnietiť "masívne vysťahovalectvo" európskych Židov do Izraela.

 "Židia sú znovu vraždení len preto, že sú Židia. Táto vlna útokov bude pokračovať, rovnako ako vražedné antisemitské útoky. Židia si zaslúžia bezpečie v každej krajine, ale my hovoríme našim židovským bratom a sestrám, že ich domovom je Izrael," povedal Netanjahu. Reagoval tak na informácie, že jednou z obetí kodanských atentátov je mladý Žid.

Francúzsky prezident François Hollande dnes navštívil dánske veľvyslanectvo v Paríži, aby dánsky ľud a obete uistil solidaritou Francúzska, informoval Elyzejský palác. Útoky odsúdili aj ďalší svetoví politici vrátane britského premiéra Davida Camerona a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale tiež napríklad Saudská Arábia. "Streľba v Kodani je šokujúcim útokom na slobodu slova a vierovyznania," vyhlásil Cameron.

Terčom prvého násilného činu sa v sobotu stala umelecká kaviareň, kde sa konala diskusia o slobode slova, ktorú usporiadal švédsky kresliar Lars Vilks, kritizovaný moslimami za karikatúry proroka Mohameda. O život prišiel päťdesiatpäťročný civilista, traja policajti utrpeli zranenia. Vilks, ktorý vyviazol nezranený, bol dlhodobo terčom vyhrážok kvôli kontroverzným karikatúram proroka Mohameda s telom psa z roku 2007. Obeťou sobotňajšej streľby je podľa Dánskeho filmového inštitútu režisér dokumentárnych filmov Finn Nørgaard, ktorý pracoval pre dánsku televíziu.

V noci na dnešok si potom jednu civilnú obeť a dvoch zranených policajtov vyžiadala streľba pred synagógou v ulici Krystalgade v centre Kodane. Útočník zasiahol mladého Žida do hlavy a dvoch policajtov do ruky a do nohy. Podľa dánskej židovskej komunity je mŕtvym tridsaťsedemročný Dan Uzana, ktorý bol členom ostrahy kodanskej synagógy pri náboženskom obrade bar micva. Dnes nad ránom policajti v strede mesta zastrelili pri pátraní po páchateľoch muža, ktorý na nich spustil paľbu. Policajti neskôr oznámili, že zastrelený muž je páchateľom oboch predchádzajúcich útokov. "Nemáme žiadne dôkazy, že by sa do oboch incidentov zapojili ešte nejakí ďalší strelci," povedal vyšetrovateľ Jörgen Skov.

Polícia dnes popoludní pravdepodobne v súvislosti s vyšetrovaním oboch útokov vykonala raziu v internetovej kaviarni v štvrti Nørrebro, v ktorej bol ráno zastrelený atentátnik. Podľa dánskej televízie boli pri zásahu veľkého množstva ťažko ozbrojených policajtov zatknutí najmenej dvaja ľudia.

Strelec z Kodane pochádzal z Dánska, mal záznamy v trestnom registri

Páchateľ útokov na kodanskú kaviareň a synagógu mal záznamy v trestnom registri týkajúce sa použitia násilia, prechovávania zbraní a napojenia na zločinecké gangy.  Oznámila to dnes dánska polícia, ktorá však odmietla zverejniť totožnosť strelca vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. 
 Podľa jej informácií ide o 22-ročného muža narodeného v Dánsku, ktorý sa už v minulosti dopustil trestnej činnosti.

Dánska tajná služba PET zase vyslovila predpoklad, že mladík mohol byť inšpirovaný islamským radikalizmom, januárovými teroristickými útokmi v Paríži a materiálmi z dielne extrémistických skupín.  PET o tomto mladom mužovi vedela a už nejaký čas ho monitorovala. Nedisponuje však informáciami, ktoré by naznačovali, že by bojoval na strane džihádistov v Iraku alebo Sýrii.

Polícia sa domnieva, že strelec bol len "osamelým vlkom" a nemal ďalších komplicov, čo sa však ešte stále preveruje. V jeho byte zaistila dve strelné zbrane a v súčasnosti preveruje ich spojitosť s oboma útokmi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu