Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto je muž, ktorý chce vyhladiť Islamský štát: Jordánsky Rambo si zahral v Star Treku!

Jordánsky kráľ Abdalláh II Zobraziť galériu (5)
Jordánsky kráľ Abdalláh II (Zdroj: SITA, Twitter, )

AMMÁM - Islamský štát konečne spoznal svojho najväčšieho protivníka. Je ním jordánsky kráľ Abdalláh II. Okrem tvrdej odplaty za úpalenie jordánskeho pilota kráľ džihádistom sľúbil, že ich vyhladí z povrchu zeme.

Aj Američania považujú Jordánsko za umiernenú krajinu v tak destabilizovanom a nebezpečnom regióne Blízkeho východu. Preto je Abdalláh II. viac obľúbený v zahraničí ako doma. Imidž si polepšil doma nedávno tým, že za upálenie jordánskeho pilota vyhlásil doslova krížovú výpravu proti Islamského štátu.

Jordánci si brúsia zuby na Islamský štát

Odvtedy Jordánsko vysiela pravidelné letecké nálety na džihádistov a rozmiestnilo pozemné jednotky na hranicu s Irakom. Podľa niektorých zdrojov si týmito krokmi získal všetkých obyvateľov. Okrem tvrdých vyhlásení totiž Abdalláh aj koná. "Všetci stojíme zjednotení za hášimovským vedením v boji proti terorizmu," nieslo na transparentoch ľudí, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili podporu kráľovi. Práve toto je pozícia, ktorá mu vyhovuje.

Toto je muž, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, )

Česť slúžiť armáde

Je v poradí tretí kráľ z hášimovskej dynastie, ktorá vedie Jordánsko už od roku 1921. Jeho matka je z Británie. Mnoho ľudí mu vyčíta, že vie lepšie po anglicky ako po arabsky. V mladosti si prešiel viacerými pozíciami v armáde. Ako mladík nastúpil do britskej vojenskej akadémie. V roku 1985 sa vrátil do Jordánska, kde lietal s helikoptérou. V roku 1993 sa ujal vedenia špeciálnych jednotiek. Podľa neho je služba v armáde predovšetkým veľká česť.

Abdalláh II má blízko k armáde

Zahral si v Star Treku

Abdalláh je veľkým fanúšikom Star Treku, v jednom diele si aj zahral. Okrem toho má rád vodné motoristické športy. Zaujímavé je ako prežil arabskú jar. Keď ľudia vyšli do úlíc, rozpustil parlament, vyhlásil predčasné voľby a sľúbil ekonomické reformy. Kritici mu vyčítajú, že tento sľub príliš nedodržal a vládne sily stále perzekvujú vo väčšej či menšej miere opozíciu.

Tvrdá odplata

Jordánsky kráľ pred pár dňami uviedol, že jeho krajina vedie proti militantom "vojnu princípov". Odpoveď Ammánu na brutálne zavraždenie pilota bude podľa neho "tvrdá, pretože táto teroristická organizácia nebojuje len proti nám, ale aj proti islamu a jeho hodnotám". Abdalláh ďalej prisľúbil udrieť na militantov "tvrdo v samom centre ich bášt".

Toto je muž, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, )

Jordánske špeciálne jednotky patria k najlepším

Z povrchu zeme by mali pomôcť vymazať IS jordánske špeciálne jednotky. Ich tím je zložený zo 14 tisíc mužov a je jeden z najefektívnejších bojových a spravodajských bataliónov v regióne. Dobre vycvičené sú aj vďaka tréningom s americkou armádou. Stredisko špeciálnych jednotiek obsahuje tréningové priestory, kde vojaci nacvičujú napríklad únosy lietadiel. S reorganizáciou začal kráľ Abdalláh v roku 1996 spolu s Američanmi.

Toto je muž, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA, Twitter, )

Za tri dni 56 leteckých útokov na Islamský štát

Hlavný veliteľ jordánskeho letectva v nedeľu povedal, že jordánske stíhačky uskutočnili počas troch dní 56 útokov, pri ktorých intenzívne bombardovali baštu militantov Islamského štátu na severovýchode Sýrie. Sériou bombových útokov na pozície džihádistov v Sýrii a Iraku reagovalo na brutálne upálenie zajatého jordánskeho pilota bojovníkmi Islamského štátu. Jordánske stíhačky útočili na IS vo štvrtok, v piatok i v sobotu.

Saudské stíhačky F-16 vyrážajú do boja proti IS z jordánskej základne
Zobraziť galériu (5)
Saudské stíhačky F-16 vyrážajú do boja proti IS z jordánskej základne  (Zdroj: SITA, Twitter, )

"Dosiahli sme, čo sme mali v úmysle. Zničili sme logistické centrá, sklady  zbraní a naším cieľom boli aj úkryty ich bojovníkov," vyhlásil na tlačovej konferencii šéf jordánskeho letectva, generála Mansúr Džbúr, Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Povedal, že Jordánsko uskutočnilo takmer 20 percent z celkového počtu doterajších útokov Američanmi vedenej koalície na ciele Islamského štátu v Sýrii a dodal, že dbalo na to, aby nezasiahlo civilistov. Tieto útoky viedli k "zníženiu" potenciálu militantov o takmer 20 percent, zdôraznil. "Sme odhodlaní vymazať ich z povrchu Zeme," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu