Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za krvavý ukrajinský konflikt môže Západ, vyhlásil Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KÁHIRA – Ruský prezident Vladimir Putin zvalil vinu za krvavý konflikt na Ukrajine na Západ. V rozhovore pre egyptský denník al-Ahram na úvod jeho návštevy Egypta Putin ostro kritizoval západné krajiny za "plané sľuby", že Severoatlantická aliancia sa nebude rozširovať o štáty bývalého Sovietskeho zväzu. Západ podľa ruského lídra takto ignoruje záujmy Ruskej federácie a bývalé sovietske republiky destabilizuje tým, že ich núti rozhodnúť sa medzi Ruskom a Európou.

"Opakovane sme varovali Spojené štáty a ich západných spojencov pred vážnymi dôsledkami ich zasahovania do ukrajinských vnútorných záležitostí, no náš názor nepočúvali," vyhlásil podľa BBC Putin, podľa ktorého Západ podporoval puč na Ukrajine, ktorý viedol k pádu vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

Konflikt na Ukrajine sa začal pred necelým rokom anexiou Krymu Ruskom a proruským povstaním na východe krajiny. Povstalcov podľa ukrajinskej vlády podporuje Rusko, čo však Moskva popiera. Západ už z tohto dôvodu uvalil na Rusko niekoľko sérií sankcií. Ukrajinský konflikt si doteraz vyžiadal vyše 5300 mŕtvych. Len za posledné tri týždne si zintenzívnenie bojov vyžiadalo 224 civilných obetí. Vyše 900 000 ľudí vrátane asi 136 000 detí muselo pre boje opustiť svoje domovy v rámci Ukrajiny. Z krajiny utieklo asi 600 000 ľudí, z toho 400 000 do Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu