Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výtržnosti na futbale v Egypte: Vyžiadali si najmenej 25 obetí a desiatky zranených!

Výtržnosti na futbale v Egypte Zobraziť galériu (4)
Výtržnosti na futbale v Egypte (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Výtržnosti na nedeľnom zápase egyptskej futbalovej ligy v Káhire medzi klubmi Zamalek a ENPPI si vyžiadali najmenej 25 mŕtvych a desiatky zranených. Informovala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov bezpečnostných zložiek, ktorí si neželali byť menovaní.

K incidentom prišlo na štadióne Air Defense v Káhire po tom, ako polícia zabránila fanúšikom vo vstupe na štadión. V Egypte nejde o prvé obete na ľudských životoch. Pred vyše tromi rokmi zahynulo až 74 fanúšikov v meste Port Said, keď došlo k násilnému vniknutiu fanúšikov na trávnik a samotný štadión sa ocitol v plameňoch.

Podobné útoky v minulosti vyústili do niekoľkodňových násilných protestov a stretov medzi skalnými futbalovými fanúšikmi a políciou. Nedeľný incident následne prerokúvala na mimoriadnom zasadnutí aj egyptská vláda.

Podľa prvotných informácií nebolo jasné, čo bolo príčinou násilností na štadióne. Podľa predstaviteľov bezpečnostných zložiek sa fanúšikovia klubu Zamalek snažili bez vstupeniek násilne vniknúť na štadión.

Fanúšikovia Zamaleku na svojej facebookovej stránke zase tvrdia, že policajti otvorili pre nich iba úzku bránu s ostnatým drôtom. Podľa nich napätá situácia v bráne vyústila do strkancov, na čo polícia reagovala použitím slzného plynu a streľbou brokmi. V následnej tlačenici ušliapali niekoľko ľudí.

Výtržnosti na futbale v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Skalní futbaloví fanúšikovia v Egypte sa podľa AP dostávajú do častých konfliktov s políciou. Zároveň sú silne spolitizovaní a mnohí z nich sa podieľali na zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011. Údajne patria medzi najlepšie organizované hnutia v krajine, hneď po teroristickej organizácii Moslimské bratstvo.

Výtržnosti na futbale v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)
​​

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu