Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zeman opäť šokuje verejnosť: Nórsku sociálku prirovnal k nemeckým nacistom!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: Twitter)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes prirovnal nórsky sociálny úrad, ktorý má na starosti pestúnsku starostlivosť, k nacistickému výchovnému programu Lebensborn. Vyjadril sa v súvislosti so sporom o dvoch chlapcov, ktorých odobrali českým rodičom v Nórsku. Podľa hlavy štátu sú deti u nórskych pestúnov "odnárodňované".

"Dvaja chlapci Michalákovci sú v pestúnskom zariadení, podobajúcom sa Lebensbornu, ktorý vychovával mladých Nórov. Matka ich môže vidieť dvakrát ročne po 15 minút, nesmie s nimi hovoriť česky, deti sú odnárodňované. Je to provokácia, hyperbola, preháňanie, ale má to isté spoločné rysy," povedal Zeman v interview pre Blesk.

Pripomenul, že sa v záujme oboch bratov stretol pred týždňom s veľvyslankyňou Nórska v ČR, ktorú zoznámil so svojím "veľmi, veľmi kritickým" stanoviskom k prípadu, uviedli Novinky.cz.

Nacistický program Lebensborn (Prameň života) mal za cieľ zaľudniť Tretiu ríšu rasovo čistými Árijcami. Deti sa rodili anonymne v osobitných domovoch a následne išli na adopciu do nemeckých rodín, predovšetkým rodín príslušníkov SS. Heinrich Himmler plánoval využiť tieto deti na zaľudnenie území vyprázdneného odsunom pôvodného obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu