Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konečný verdikt nórskej sociálky zamrazí: Matku zbavili rodičovských práv, syn musí na adopciu

Bratia David a Denis. Zobraziť galériu (3)
Bratia David a Denis. (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

PRAHA - Drsný verdikt nórskych úradov pre českú Matku. Eva Michaláková prišla o svoje rodičovské práva k dvom synom a mladší David musí ísť na adopciu. Prípad, ktorý sa ťahá už niekoľko rokov, vyvolal vo verejnosti veľké vášne. Vyzerá to tak, že česká matka dnes boj o svoje deti prehrala.

Prípad Evy Michalákovej sa ťahá už od roku 2011. Dnes vyriekli nórske úrady veridkt. Posielajú mladšieho syna českých rodičov Michalákových do adopcie. ČTK to dnes povedala poslankyňa Jitka Chalánková (TOP 09), ktorá sa v prípade angažuje. Podľa nej matka Eva Michaláková stráca práva k obom deťom. Znamená to úplný zákaz kontaktu s deťmi. Michaláková sa podľa Chalánkovej proti rozhodnutiu určite odvolá.

Úplne vymažú vlastnú rodinu

Mladší David má šesť rokov, staršiemu Denisovi desať. Obaja sa narodili v Nórsku. Nórska sociálna služba odobrala českým rodičom deti v máji 2011 pre podozrenie zo zneužívania a zanedbávania, tá sa ale nepotvrdila. Obaja chlapci vyrastali v poslednej dobe v pestúnskych rodinách.

David a Denis spolu s matkou Evou
Zobraziť galériu (3)
David a Denis spolu s matkou Evou  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

"Obávali sme sa, že to takto dopadne. Nórska strana argumentuje vždy najlepším záujmom detí, že už si zvykli inde," povedala ČTK Chalánková. Nórske úrady sa podľa nej vôbec nezaoberali schopnosťami matky. "Úplne vymažú vlastnú rodinu," zdôraznila.

Matka urobila, čo mohla

Chalánkovú zaujímajú ďalšie kroky českej vlády. "Matka urobila, čo mohla, splnila všetky požiadavky vlády," uviedla a zdôraznila, že Michalákovci sú českí občania. Ministerka Michaela Marksová (ČSSD) v septembri pri poslaneckých interpeláciách uviedla, že rodina nevyužila v minulosti rady, ktoré jej dal český úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Diplomatické úsilie, ktoré Česko pre návrat detí matke vyvíja, je podľa nej úplne neštandardné.

Starý otec s vnúčatami
Zobraziť galériu (3)
Starý otec s vnúčatami  (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům, ČT24)

Nórske úrady posudzovali matkinu žiadosť o zverenie chlapcov do starostlivosti z minulého decembra aj žiadosť otca o kontakt so synmi. Rozhodli tak, ako tamojšia sociálna služba navrhovala - zbaviť matku rodičovských práv a mladšieho chlapca dať na adopciu.

Prípad sa ťahá už od roku 2011

Nórska sociálna služba odobrala Michalákovej a jej vtedajšiemu manželovi synov v máji 2011 po udaní z materskej škôlky. Išlo totiž o podozrenie z použitia násilia až pohlavného zneužívania. Vyšetrovanie sa potom zastavilo a obvinenia nepadli, ale deti skončili v náhradnej starostlivosti – každý z bratov v inej rodine. Matka priznala, že synov výchovne plesla, ale v Nórsku, na rozdiel od Česka, telesné trestanie detí úplne zakazuje zákon.

Michaláková Českej televízii povedala, že niekedy chlapca udrela po zadku, čo je v Nórsku zakázané, aj nórska polícia podľa nej však uviedla, že to nie je dôvod pre odobratie detí. Podľa veľvyslanectva sa prípadom v Nórsku zaoberala nielen sociálna služba, ale aj detskí psychológovia, krajská komisia a súdy. „Súdne rozhodnutie nenecháva na pochybách, prečo úrad deti Michalákovej odobral. Dôvody sa týkali otca aj matky detí,“ uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Viac o téme: RodinaDetiNórskoMichalákovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu