Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Našli ďalšiu obeť spadnutého lietadla na Taiwane, nezvestných je stále 11 ľudí

Pád taiwanského lietadla Zobraziť galériu (4)
Pád taiwanského lietadla (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ – Pri taiwanskej metropole Tchaj-pej pokračuje pátranie po ľuďoch, ktorí sú nezvestní po stredajšom zrútení lietadla spoločnosti TransAsia Airways. Našlo sa ďalšie telo z doteraz dvanástich nezvestných osôb. Predpokladá sa, že väčšinu z nich vzala voda rieky, do ktorej lietadlo spadol. Bilancia mŕtvych tak stúpla na 32, 15 ďalších ľudí nešťastie prežilo. Oznámila to taiwanská tlačová agentúra CNA.

Medzi zachránenými je aj taiwanská rodina s dvojročným synom. Pilot stroja je oceňovaný za to, ako dokázal po štarte s pravdepodobne pokazeným lietadlom manévrovať medzi výškovými budovami mesta a naviesť ho k rieke Ťi-lung, napísala agentúra AFP.
 
Taiwanskému páru a ich dvojročnému dieťaťu zachránil pravdepodobne život fakt, že si tesne pred štartom vymenili miesta. Pôvodne sedeli na ľavej strane letúna, ale požiadali posádku, aby si mohli presadnúť na pravú stranu, pretože sa otcovi rodiny Lin Ming-wejovi nepáčili zvuky vychádzajúce z oblasti ľavého krídla stroja, napísal denník United Daily. "Tie zvuky ho znepokojili," uviedol denník bez ďalších podrobností.
 
 
Nové miesta rodiny sa nachádzala vedľa praskliny, ktorá sa v trupe lietadla vytvorila po jeho zrútení. Tridsaťosemročný Lin dokázal týmto otvorom vytiahnuť do bezpečia manželku a potom začal v kalných vodách pátrať po svojom synovi. Podľa taiwanskej tlače mu trvalo takmer tri minúty, než dieťa zazrel. Chlapec už nejavil známky života, bol v tvári bledý a modrali mu pery.
 
Otec ho okamžite začal oživovať, vrátane masáže srdca a dýchania z úst do úst. Nakoniec sa batoľa podarilo priviesť späť k životu a otec ho mohol odovzdať záchranárom na gumových člnoch, ktorí ho dopravili do nemocnice.
 
 
Lin uviedol, že nemohol svojho syna stratiť potom, čo rodina už raz absolvovala boj o záchranu jeho života. Malý Lin ž'-jao sa totiž narodil predčasne a strávil v pôrodnici viac ako 100 dní, než si ho rodina mohla vziať domov. Chlapec, ktorý zhltol množstvo vody, je teraz v nemocnici vo vážnom, ale stabilizovanom stave. Tiež Linova žena Ťiang Jü-jin je v starostlivosti lekárov s početnými zlomeninami.
 
Zásluhu na záchrane rodiny má zrejme aj pilot lietadla, ktoré v stredu pred 11:00 odštartovalo z Tchaj-peja na taiwanskom súostroví Ťin-men. Krátko po štarte začal mať turbovrtuľový stroj ATR-72 problémy a pilot vyslal tiesňové volanie, v ktorom poukazoval na poruchu motorov. Lietadlo sa naklonilo na bok a skúsený štyridsaťdvaročný pilot, ktorý mal 4916 nalietaných hodín a ktorý v minulosti pracoval pre najväčšiu taiwanskú aerolíniu China Airlines, sa s ním podľa taiwanských médií zúfalo snažil preplietať medzi obytnými a kancelárskymi budovami. Po prelete diaľnice zavadil letún o diaľničný nadjazd a zrútil sa do rieky. Obaja piloti sú medzi mŕtvymi, oznámila agentúra Reuters.
 
 
Záchranári z rieky vylovili čierne skrinky s nahrávkou letových dát a rozhovorov z kokpitu, žiadne informácie z nich však zatiaľ nie sú k dispozícii. Taiwanský úrad leteckej dopravy nariadil spoločnosti TransAsia a ďalšiemu miestnemu prepravcovi podrobiť kontrole motorov a palivového systému všetky zostávajúce stroja ATR.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu