Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragédia v českých Krkonošiach: Lavína zabila lyžiara (†28), dvaja ďalší sú zranení!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEC POD SNĚŽKOU - Pri páde lavíny v Malej Studničnej jame v Krkonošiach dnes dopoludnia zomrel asi dvadsaťosemročný lyžiar. Ďalší dvaja lyžiari pád lavíny prežili, jeden z nich je zranený a v starostlivosti záchranárov. Povedal to hovorca záchrannej zdravotnej služby Ivo Novák. Poslednou obeťou lavíny v Krkonošiach bola na konci decembra 2008 tridsaťšesťročná skialpinistka, ktorú sneh zasypal v takzvanej Červinkovej mulde. V celej ČR lavína naposledy zabíjala v januári 2010, kedy v Jeseníkoch zasypala tridsaťpäťročného skialpinistu.

Dnes lavína priamo zasiahla dvoch z troch lyžiarov, jeden sa pred ňou dokázal schovať pod skalkou. "Nezasiahnutý lyžiar potom vyhrabal úplne zasypaného lyžiara a začal ho oživovať," povedal Novák. Zo zasypaného zostala zo snehu pozerať len palička. Tretí lyžiar zostal na povrchu lavíny a utrpel menej závažné poranenia. Privolaní záchranári sa následne najviac zraneného resuscitovali, ale jeho zranenia boli veľmi vážne a nezlučiteľné so životom, uviedol hovorca.
 
Zástupca náčelníka krkonošskej horskej služby Pavel Jirsa potvrdil, že sa lyžiari pohybovali mimo vyznačenej trasy. V Krkonošiach, kde je na hrebeňoch 80 až 120 centimetrov snehu, platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťbodovej škály. Podľa záchranárov je v žľaboch a lavínových svahoch uložené väčšie množstvo snehu, hrozí pád doskových lavín a snehové lavíny vykazujú slabú stabilitu. "Tretí stupeň je najrizikovejší, pretože sa celkom podceňuje, pritom pri určitom zaťažení tie lavíny môžu spadnúť," povedal Jirsa.
 
Lavínovými lokalitami v Krkonošiach sú Kotolné jamy, údolia Bieleho Labe od Búdy pri Bielom Labe, Kozie chrbty a Labský, Obria, Dlhá a Modrá baňa. Ročne v horách spadne niekoľko desiatok lavín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu