Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama zagratuloval novému gréckemu premiérovi

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama telefonicky zagratuloval novému gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k jeho zvoleniu s tým, že Washington sa teší na spoluprácu s Aténami v snahách o posilnenie ekonomiky tejto stredomorskej krajiny. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

"Prezident poznamenal, že USA ako dlhoročný priateľ a spojenec Grécka sa tešia na úzku spoluprácu s tamojšou novou vládou za účelom pomôcť krajine vrátiť sa k udržateľnej prosperite. Obaja lídri tiež zhodnotili spoluprácu v oblasti bezpečnosti Európy a boja proti terorizmu," uviedol Biely dom vo vyhlásení. Tsiprasova nová radikálna ľavicová vláda prisľúbila ukončenie úsporných rozpočtových opatrení, zvyšovania daní a reforiem, ktoré sa Grécko zaviazalo naplniť výmenou za záchranné pôžičky od Európy.

Rozhodnutie opätovne vyvolalo spory s ostatnými členskými štátmi eurozóny ohľadom jeho platobnej neschopnosti. Vytvorenie novej gréckej vlády prebehlo rýchlo. Už v pondelok, deň po voľbách z 25. januára, sa  Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) dohodla na koalícii s konzervatívnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a v ten istý deň Tsipras zložil i premiérsku prísahu. Zloženie svojho kabinetu predstavil v utorok.

Obama sa odmietol stretúť s Netanjahuom

Barack Obama oznámil, že sa nehodlá stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom počas jeho návštevy v USA, pretože by to bolo dva týždne pred izraelskými predčasnými parlamentnými voľbami "nevhodné". Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. "Odmietam sa s ním stretnúť jednoducho preto, že našou obvyklou politikou je nestretávať sa so žiadnymi svetovými lídrami dva týždne pred voľbami v ich krajine. Domnievam sa, že je to nevhodné a neférové voči niektorým našim najbližším spojencom," uviedol Obama v rozhovore odvysielanom v stredu stanicou CNN.

Netanjahu, ktorý má so šéfom Oválnej pracovne chladné vzťahy, obhajoval v nedeľu svoj plánovaný prejav ako morálnu povinnosť a strategickú nevyhnutnosť. Jeho prioritou je podľa vlastných slov presvedčiť USA a iné mocnosti, aby neuzatvorili s Teheránom jadrovú dohodu, ktorá by mohla ohroziť Izrael. Obamov kabinet však tvrdí, že vyjednávania sú kľúčové pre vyvíjanie tlaku na Irán a s tým spojené dosiahnutie prielomu v rokovaniach, ktorý by mohol prísť už koncom júna. Netanjahuove marcové vystúpenie v americkom Kongrese by mohlo poškodiť snahy Obamovej administratívy o vyjednanie dohody s Iránom, uviedla dnes Nancy Pelosiová zo Snemovne reprezentantov USA.

"Takáto prezentácia by mohla z hľadiska diplomacie vyslať zlý odkaz," uviedla na tlačovej konferencii demokratická kongresmanka, ktorú citovala agentúra Reuters. Pelosiová však nenaznačila, že pozvanie premiéra židovského štátu by mal stiahnuť predseda Snemovne reprezentantov, republikán John Boehner. Netanjahuova cesta do USA je citlivou diplomatickou otázkou aj pre to, že Boehner pozval izraelského premiéra do Kongresu bez upovedomenia Bieleho domu či demokratických kongresmanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu