Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kľúčová cesta Obamu u hlavného spojenca USA skončila katastrofou: VIDEO Škandál s manželkou!

Obamová pohnevala konzervatívnych Suadov. Zobraziť galériu (5)
Obamová pohnevala konzervatívnych Suadov. (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Obamova manželka Michelle to poriadne prepískla! Na oficiálnej návšteve Saudskej Arábie sa prezidentský pár dopustil veľkého faux pas. Michelle si nezakryla totiž tvár a spôsobila v ropnom kráľovstve poplach. V konzervatívnej islamskej monarchii si toto jednoducho ženy nemôžu dovoliť, preto ju Saudi vymazali aj z videa. Trapas obletel všetky svetové médiá.

Americký prezident Barack Obama sa v utorok stretol v Rijáde so saudskoarabským kráľom Salmánom, aby vzdal poctu zosnulému kráľovi Abdalláhovi a posilnil vzájomné vzťahy. Obamovi verejnosť vyčítala pokrytectvo, pretože aj keď sú Saudi geopolitickým spojencom, nedodržiavajú doma ľudské práva. Týka sa to najmä žien. Tie majú menejcenné postavenie v celej spoločnosti.

Zaujímavé je, že iba pred pár dňami navštívil Indiu a tam sa verejne zastal náboženskej slobody a práv žien. V Saudskej Arábii o právach žien vôbec nehovoril. Navyše, Obamová sa zjavila na oficiálnom stretnutí bez pokrývky tváre, čím spôsobila škandál. Vyvrcholilo to tým, že Saudi ju dokonca vymazali z videa. Na sociálnych sieťach jej veľa žien dalo za pravdu. Samozrejme, našli sa aj takí, ktorí ju za to skritizovali.

Saudská televízia Michelle Obamovú zarastrovala

Čo robil Obama u Saudov?

Obama bol s novým kráľom utožovať vzťahy. Tie v súčasnosti presahujú záujmy o ropu a týkajú sa už aj bezpečnostnej spolupráce v nepokojnej arabskej oblasti Perzského zálivu.

Kľúčová cesta Obamu u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kráľ Salmán teda viedol svoje prvé oficiálne rozhovory na najvyššej úrovni so zahraničnou delegáciou po smrti svojho nevlastného brata. Kráľ na stretnutí s Obamom nevyjadril výhrady voči rokovaniam pod vedením Spojených štátov, ktoré sú zamerané na zastavenie iránskeho jadrového programu. Nie je jasné, či kráľ Salmán mení politiku voči jadrovým rozhovorom s Iránom. Saudská Arábia, najvplyvnejšia sunnitská veľmoc na Blízkom východe, je už dlho nervózna z možnosti, že rozhovory budú viesť k zmiereniu medzi Spojenými štátmi a šiitským Iránom, ktorý je hlavným rivalom Saudskej Arábie.

Kľúčová cesta Obamu u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kráľ Salmán uviedol, že Teheránu sa nesmie dovoliť, aby vyvinul jadrovú zbraň. Americký predstaviteľ to povedal novinárom na palube prezidentského lietadla Air Force One po stretnutí oboch lídrov a po ich spoločnej večeri v paláci v centre saudskoarabskej metropoly Rijád. Jadrová dohoda s Iránom by však bola veľkým úspechom Obamu.

Obama skrátil cestu do Indie, kde zrušil návštevu slávnej stavby Tádž Mahal, a odletel do Rijádu. Obamu sprevádzal na štvorhodinovej návšteve Rijádu aj americký minister zahraničných vecí John Kerry a skupina popredných predstaviteľov. Nový kráľ tiež na stretnutí naznačil, že energetická politika jeho krajiny - najväčšieho vývozcu ropy na svete - bude pokračovať bez zmeny. Americký predstaviteľ informoval, že obaja politici diskutovali o stabilite trhu s ropou, ale nie o súčasných nízkych cenách čierneho zlata.

Kľúčová cesta Obamu u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Washington zápasí so zhoršujúcou sa situáciou na Blízkom východe, kde má iba niekoľko spoľahlivých spojencov v boji proti militantom z Islamského štátu (IS), a Saudská Arábia je jedným z nich. USA zvyčajne iba nenápadne a mierne kritizujú Saudskú Arábiu za porušovanie ľudských práv, a tak to zrejme bolo aj počas Obamovej návštevy. Americký predstaviteľ uviedol, že prezident spomenul túto záležitosť všeobecne, ale o konkrétnych prípadoch nehovoril. Medzinárodné ľudskoprávne organizácie kritizujú Saudskú Arábiu za väznenie viacerých popredných aktivistov a za nedávne verejné bičovanie bloggera.

Kľúčová cesta Obamu u
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu