Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Gréci si predčasne volia novú vládu: Favorit sľubuje koniec obdobia hanby

V Grécku sa konajú predčasné parlamentné voľby.
V Grécku sa konajú predčasné parlamentné voľby. (Zdroj: SITA)

ATÉNY – V Grécku sa dnes konajú historické predčasné parlamentné voľby, v ktorých sa očakáva víťazstvo Koalície radikálnej ľavice (Syriza). Informovala o tom agentúra Reuters.

Volebné miestnosti sa pre gréckych voličov otvorili o 06.00 SEČ, pričom hlasovať môžu do 18.00 SEČ. Prvé výsledky týchto kľúčových volieb, na základe prieskumov vykonaných pri odchode voličov z okrskov, sa očakávajú už krátko po uzavretí volebných miestností. Najväčšie zastúpenie v 300-miestnom parlamente by podľa predpokladov mala získať Syriza, nie je však isté, či bude schopná samostatného vládnutia, alebo bude musieť utvoriť koalíciu s jednou či dvoma menšími stranami.

Podľa piatkového predvolebného prieskumu má Syriza pod vedením jej 40-ročného lídra Alexisa Tsiprasa nad stranou gréckeho premiéra Antonisa Samarasa z Novej Demokracie náskok až o 6,7 percenta. Syriza by podľa tohto prieskumu mohla presvedčiť od 31,2 do 33,4 percenta voličov.
 Tsipras, ktorého hlavný slogan znie "Nádej prichádza", opakovane prisľúbil, že v prípade jeho úspechu plánuje zotrvať s Gréckom v eurozóne, zaumienil si však zrušiť časť úsporných opatrení a presadiť u zahraničných veriteľov odpustenie dlhov. A Grékom sľubuje ukončenie "obdobia hanby".

Premiér Samaras varuje, že vláda Syrizy môže priviesť Grécko do bankrotu. Z výsledkov vo štvrtok zverejneného prieskumu inštitútu ALCO pre týždenník To Pontiki vyplynulo, že Syriza by získala 32 percent hlasov a konzervatívci doterajšieho premiéra Samarasa 27 percent hlasov.

Treťou najsilnejšou stranou v parlamente by sa stala s necelými šiestimi percentami nová proeurópska strana politického stredu To Potami (Rieka). Nasledujú pravicoví extrémisti zo strany Zlatý úsvit so 4,6 percentami a komunisti a socialisti so ziskom po približne štyri percentá hlasov. Od výsledkov predčasných volieb závisí pokračovanie úsporného kurzu v tejto vysoko zadlženej krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu