Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulík: Tsipras sľúbil nesplniteľné, Slovensko Grécku draho zaplatí

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sloboda a solidarita (SaS) gratuluje k víťazstvu v gréckych parlamentných voľbách Alexisovi Tsiprasovi. Predseda SaS Richard Sulík však vyjadruje obavu, že Tsipras Grékom sľúbil nesplniteľné.

"Želám mu šťastnú ruku pri ďalších rozhodovaniach, ale pri 'chuťovkách' ako napríklad minimálna mzda 750 eur, príplatok k dôchodkom nižším ako 700 eur a pri rôznych populistických sľuboch nebude mať veľa možností. Svoje víťazstvo postavil na sľuboch, ktoré nie sú zlučiteľné s vyrovnaným rozpočtom," upozornil v stanovisku slovenský europoslanec. Zároveň pripomenul, že Tsipras si za svojho koaličného partnera vybral stranu, ktorá tiež odmieta politiku šetrenia.

Sulík zároveň upozornil na nevyrovnanosť ekonomík krajín eurozóny. "To isté euro používajú vysoko produktívne krajiny ako Nemecko či Holandsko a zároveň zadlžené Grécko. Po víťazstve Tsiprasa, ktorý nahlas hovorí, že Grécko dlh nesplatí, je odpustenie dlhu oveľa pravdepodobnejšie. Platiť bude aj Slovensko, a draho," odkázal Sulík.

SaS pripomína, že SR sa ako jediná nezúčastnila na prvej pôžičke Grécku. "Bolo to ušetrených 800 miliónov eur len vďaka strane SaS. V tomto trende sme chceli zotrvať. Bohužiaľ, naši koaliční partneri uprednostnili nasledovanie bruselského diktátu a súhlasili s neodvolateľnými a bezpodmienečnými zárukami Grécku v podobe druhého záchranného balíka," uzavrel predseda liberálov.

Grécka ľavicová strana Syriza uzavrela dnes dohodu s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci o vytvorení novej vlády po tom, čo v nedeľňajších (25.1.) predčasných parlamentných voľbách tesne nezískala absolútnu väčšinu. "Chcem oznámiť, že od tejto chvíle máme vládu," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA predseda Nezávislých Grékov Panos Kammenos. "Nezávislí Gréci vyslovili dôveru premiérovi Alexisovi Tsiprasovi," dodal s odvolaním sa na šéfa Syrizy.

Tsipras len tesne minul nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom gréckom parlamente po tom, čo vo voľbách porazil konzervatívnu stranu Nová demokracia (ND) vedenú súčasným premiérom Antonisom Samarasom. Obe strany, ktoré sa dohodli na vytvorení koalície, sa zhodujú len v malom počte otázok - okrem svojho spoločného odmietavého postoja voči podmienkam, na základe ktorých Grécko získalo balík medzinárodnej finančnej pomoci.

Alexis Tsipras zložil premiérsku prísahu

Alexis Tsipras, vodca gréckej ľavicovej strany Syriza, zložil dnes prísahu ako nový premiér. Došlo k tomu len niekoľko hodín po hladkom víťazstve jeho strany v parlamentných voľbách, informovala agentúra DPA.

Tsipras dnes otvorene označil Che Guevaru za svojho hrdinu. Prvýkrát bol zvolený do gréckeho parlamentu v roku 2009 a rýchlo sa vypracoval z bezvýznamného opozičného politika na impozantného oponenta. Jeho kritici o ňom tvrdia, že je neskúsený a nerealistický. Viacero európskych politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, však reagovalo šokovane na vzostup tohto politika v európskych voľbách v máji 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu