Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

USA a EÚ vyjadrili znepokojenie nad eskaláciou bojov na východe Ukrajiny

Frederica Mogheriniová
Frederica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL – EÚ a USA dnes vyjadrili znepokojenie nad stupňovaním násilia na východnej Ukrajine a zdôraznili nutnosť implementovať mierovú dohodu uzavretú v septembri roku 2014 v bieloruskom Minsku.

Hovorca šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej dnes v Bruseli prostredníctvom vyhlásenia uviedol, že najmä Rusko musí prijať zodpovednosť a presadiť plnenie uzavretej dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si od vlaňajšieho apríla vyžiadal už viac ako 5000 obetí na životoch. 

EÚ vo svojom vyhlásení pripomenula aj štvrtkový incident z Donecka, kde delostrelecký alebo mínometný granát zasiahol zastávku trolejbusov, pričom prišlo o život najmenej deväť civilistov.

EÚ vyzvala "tých, ktorí sú zodpovední za nedávnu eskaláciu" na východnej Ukrajine, aby preukázali svoje odhodlanie plniť záväzky, ktoré pre nich vyplývajú z dohody o urovnaní konfliktu politickými prostriedkami, a urobiť všetko pre to, aby zastavili špirálu násilia. EÚ apelovalo, aby okamžite došlo k stiahnutiu ťažkých zbraní a k rešpektovaniu rozhraničovacej línie medzi znepriatelenými stranami. Na zodpovedný prístup v tejto veci vyzvala EÚ predovšetkým Rusko.

Znepokojenie z rastúceho násilia a krviprelievania na východe Ukrajiny vyjadrila dnes v mene USA aj hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Jen Psakiová, ktorá dnes vo Washingtone vyhlásila, že podľa USA Ukrajina neporušila prímerie a postupuje v súlade so všetkými predchádzajúcimi dohodami. Uviedla, že prímerie porušujú "separatisti podporovaní Ruskom" a spresnila, že ukrajinská vládna armáda bola nútená reagovať na ostreľovanie svojich pozícií, ku ktorému od začiatku decembra došlo podľa nej vyše 9000-krát. 

Psakiová opäť obvinila Rusko z dodávok zbraní a personálu proruským separatistom. Vyhlásila, že "kľúč k riešeniu konfliktu na Ukrajine je v rukách Ruska, ktoré ho začalo a ktoré nesie zodpovednosť za násilie ničiace životy civilistov".

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili po Novom roku, ale najmä v posledných desiatich dňoch, keď podľa štatistiky OSN prišlo o život 262 ľudí. Celkovo si konflikt na východe Ukrajiny od apríla roku 2014, keď vládne sily spustili tzv. protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, vyžiadal už vyše 5000 obetí, tisíce zranených, utečencov a presídlencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu