Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šialená teória o parížskych útokoch: Sú za tým americké aj izraelské tajné služby!

V Paríži si aj naďalej uctievajú obete teroristického útoku na redakciu Charlie Hebdo. Zobraziť galériu (4)
V Paríži si aj naďalej uctievajú obete teroristického útoku na redakciu Charlie Hebdo. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Minulotýždňový útok ozbrojencov na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo mohol byť výsledkom spolupráce americkej, francúzskej a izraelskej tajnej služby s cieľom rozpútať vojnu medzi Západom a islamom. Tvrdí to zakladateľ francúzskej krajne pravicovej strany Národný front Jean-Marie Le Pen.

Jeho slová pre ruský denník Komsomolskaja Pravda v piatok zverejnil denník Le Monde. Ten citoval Le Penove vyjadrenia o možnom sprisahaní, ktorého vykonávateľom boli bratia Kouachiovci, podľa neho možní agenti tajnej služby.

Poukázal pritom na občiansky preukaz jedného z nich nájdený v opustenom aute, v ktorom sa dopravili do redakcie. Extrémnymi vyjadreniami známy politik to prirovnal k "zázračnému" nájdeniu pasu únoscu lietadla v troskách newyorského Svetového obchodného centra po útokoch z 11. septembra 2001.

Šialená teória o parížskych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Príliš veľa náhod?

"Streľba v Charlie Hebdo pripomína operáciu tajných služieb, ale nemáme o tom dôkaz. Nemyslím, že ju zorganizovali francúzske orgány, no umožnili, aby sa to stalo. Aktuálne je to však iba domnienka," povedal kontroverzný Le Pen. Na viacerých weboch sa už konšpirátori zaoberali podobnými myšlienkami, je to už pomaly bežná prax pri podobných udalostiach.

Le Pen zároveň označil účastníkov nedeľňajšieho pochodu Parížom proti terorizmu za Charlie Chaplinov v odkaze na populárneho komika a heslo Ja som Charlie ako symbolu vyjadrenia solidarity so zabitými redaktormi časopisu. Vyjadril sa taktiež, že vo Francúzsku žije možno až štyrikrát viac moslimov ako oficiálne uvádzaných počet piatich miliónov.

(Zľava) Izraelský premiér Benjamin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hollande si však polepšil

Doteraz klesajúci popularita francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda však po teroristických útokoch z minulého týždňa  výrazne vzrástla. Podľa dnes zverejneného prieskumu vyskočila o desať percent, keď mu dôveru dalo 34 percent ľudí. To je najviac za posledný rok a pol.

Spôsob, ktorým sa šéf Elyzejského paláca vyrovnal s útokmi, francúzske médiá chvália. Bezprostredne po tom, čo radikáli minulý týždeň zabili v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí, pribehol Hollande na miesto a nariadil masívne policajnej akcii. Na verejnosti sa objavoval aj v ďalších dňoch, či už po boku iných štátnikov na čele viac ako miliónového sprievodu proti terorizmu, alebo pri uctenie pamiatky obetí.

Socialistický prezident sa zvlášť kvôli zlej ekonomickej situácii krajiny, na ktorú sa mu nepodarilo nájsť recept, stal najmenej obľúbenou hlavou štátu v modernej histórii krajiny. Klesajúci krivka jeho popularity sa teraz po dlhých mesiacoch obrátila opačným smerom. Po útokoch vzrástla tiež obľuba druhého muža francúzskej politiky, premiéra Manuela Vallsa, ktorý sa z 35 percent vyšvihol na 44.

Nové číslo týždenníka Charlie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Situácia zatiaľ eskaluje

Medzitým sa ale situácia medzi Európanmi a moslimskými krajinami vyhrocuje. Iránske úrady zastavili vydávanie listu, ktorý na titulnej strane nepriamo vyjadril solidaritu s francúzskym satirickým týždenníkom Charlie Hebdo. Muhammad Ghúčání, šéfredaktor denníka Mardome Imrúz (Ľudia dnes), iránskym novinárom povedal, že zákaz vydávania bol trestom za článok o teroristickom útoku v Paríži. Úradom vadilo, že v titulku denník citoval slová amerického herca a aktivistu Georgea Clooneyho "Som Charlie".

Irán síce oficiálne odsúdil napadnutie redakcie Charlie Hebdo, ale tvrdo skritizoval aj karikatúry proroka Mohameda, ktoré týždenník publikoval. List Mardome Imrúz sa radil medzi stúpencov umiernené politiky prezidenta Hasana Rúháního, ale pravidelne sa stával terčom kritiky konzervatívnych médií a moslimských duchovných.

 



     
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu