Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Cypre zadržali Slováka Romana: Fotografoval v zakázanej vojenskej oblasti!

Na Cypre zadržali Slováka Zobraziť galériu (2)
Na Cypre zadržali Slováka (Zdroj: Foto: detaykibris.com)

SEVERNÁ NIKÓZIA - Polícia zadržala v severnom území ostrova Cyprus podozrivého Slováka Romana Magulu. So svojou britskou priateľkou Madeleine Millerovou sú už v policajnej cele a čelia vážnemu obvineniu. Fotografovali totiž v zakázaných vojenských zónach.

Ako informujú cyperskoturecké médiá, pred vojenský súd v severnej časti Cypru, ktorá patrí Turecku, budú predvedení Slovák Roman Magula a Britka Madeleine Millerová. Podľa haberalkibrisli.net sa tak stalo po tom, ako ich zadržala polícia. Dňa 10. januára okolo pol piatej podvečer fotili vojenské zóny.  Policajný dôstojník Hasan Derman sa vyjadril, že podozriví vstúpli na Cyprus ako turisti. Pár bol prichytený pri čine a muži zákona mu zhabali fotoaparát.

Zadržaný pár, Slovák a Britka
Zobraziť galériu (2)
Zadržaný pár, Slovák a Britka  (Zdroj: Foto: detaykibris.com)

Miestna polícia muža so ženou identifikovala. V súčasnosti prebiehajú úkony v súvislosti so skúmaním fotoaparátu. Vyšetrovateľ nariadil podozrivých zadržať v cele po dobu troch dní.  

"O prípade vieme na základe informácií z miestnych médií, pričom náš občan o pomoc naše oficiálne miesta nepožiadal," potvrdil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Meno zadržaného Slováka, ako aj popis udalosti priniesli cyperskoturecké médiá. "MZVaEZ SR v tejto súvislosti opäť upozorňuje občanov SR cestujúcich na severný Cyprus do tzv. Severocyperskej tureckej republiky, že ide o neuznávané územie bez konzulárneho pokrytia zo strany Slovenskej republiky, čo v praxi znamená, že poskytovanie prípadnej konzulárnej pomoci a asistencie našim občanom zo strany slovenskej konzulárnej služby v takomto teritóriu nie je možné," upozornil Stano.

Vlani otriasol Slovenskom prípad, keď v Iráne zadržiavali našich ôsmich paraglajdistov, ktorí rovnako fotografovali zakázané územie. Irán ich zadržiaval vyše mesiaca a muži boli podozriví zo špionáže, neskôr ich pustili. 

Vo februári 2013 sa na Slovensko z iránskeho väzenia vrátil Matej Valuch, ktorého zadržiavali v Iráne pre údajnú špionáž.
 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu