Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pátranie po čiernych skrinkách pokračuje: Potápači možno zachytili signál

Pátranie po stratenom lietadle pokračuje.
Pátranie po stratenom lietadle pokračuje. (Zdroj: SITA)

JAKARTA – Pátracie tímy zachytili dnes signál pochádzajúci možno z čiernych skriniek lietadla nízkonákladovej spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora. Na jeho palube bolo 162 ľudí.

Odborník z Agentúry aplikovaných technológií Ridwan Djamaluddin spresnil, že signál zachytili svojimi detektormi tri pátracie lode. Signál sa objavil v okruhu od jedného do štyroch kilometrov od miesta, kde sa našli chvostovú časť lietadla. 

Údaje zo záznamníkov rozhovoru v kabíne lietadla, prípadne aj záznam parametrov letu by vyšetrovateľom mohli pomôcť objasniť reťazec udalostí, ktoré viedli k havárii lietadla, a staviť tak príčinu nešťastia.

Pátranie po tzv. čiernych skrinkách je bojom s časom, pretože ich batérie sú stavané na to, aby signál vysielali 30 dní. Lietadlo sa zrútilo 28. decembra. Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru. Tesne predtým, ako sa so strojom prerušil kontakt, pilot požiadal o zmenu kurzu pre zlé počasie. Presnú príčinu tragédie sa dosiaľ nepodarilo odhaliť. Letecké nešťastie nikto neprežil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu