Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gorbačov varuje: Stojíme na sklonku veľkej vojny, zrejme jadrovej

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov varoval, že súčasné napätie okolo Ukrajiny môže prerásť do veľkého vojenského konfliktu v Európe, a zrejme aj do jadrovej vojny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Neprežijeme nasledujúce roky, ak niekto v tejto napätej situácii stratí nervy. Nehovorím to bezmyšlienkovite. Mám obrovské obavy," vyhlásil Gorbačov v rozhovore pre sobotňajšie vydanie časopisu Der Spiegel, ktorého časti boli zverejnené už dnes. 

Veľký vojenský konflikt medzi Západom a Ruskom by nevyhnutne viedol aj jadrovej vojne, domnieva sa posledný vodca Sovietskeho zväzu a laureát Nobelovej ceny za mier.

Gorbačov v tejto súvislosti varoval pred zasahovaním Západu do ukrajinskej krízy. V rozhovore pre Der Spiegel tiež vyhlásil, že v súčasnom Nemecku je mnoho ľudí, ktorí si zjavne želajú nové rozdelenie Európy. 

Michail Gorbačov, pochádzajúci zo zmiešanej rusko-ukrajinskej rodiny, stál na čele Sovietskeho zväzu od roku 1985 až do jeho rozpadu v roku 1991. V roku 1990 získal Nobelovu cenu za mier za svoje zásluhy na ukončení studenej vojny.

Súčasná kríza na Ukrajine vyvolala najhoršie napätie vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny pred vyše dvoma desaťročiami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu