Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víchrica zasiahla Nemecko: Vyvracala stromy, spôsobila chaos v doprave

Na Nemecko udrela víchrica Zobraziť galériu (2)
Na Nemecko udrela víchrica (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Víchrica so silnými nárazmi vetra dnes po Británii a Írsku spôsobila značné škody a dopravný chaos v Nemecku, kam sa prihnala ponad Severné more. Najmenej päť detí utrpelo zranenia, dve z nich vážne, keď v Hamburgu spadol vyvrátený strom na školský dvor, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hasičov.

Vážne poškodená bola aj strecha ďalšej školy v meste Prenzlau v Brandenbursku, kde si jej odviatie vynútilo evakuáciu budovy. K zraneniu 300 detí a zamestnancov však nedošlo, uviedla polícia. Z ďalších miest hlásili zranenia osôb v dôsledku pádov stromov na vozidlá.

Vzhľadom na víchricu Elon zrušili prevádzku trajektov na ostrovy pri severomorskom pobreží Nemecka, ako aj všetky spoje železničnej spoločnosti Nordbahn v Šlezvicku-Holštajnsku.

Vyvrátené stromy zablokovali popoludní tri z hlavných železničných tratí na severe krajiny, čo postihlo tisíce cestujúcich. V dôsledku toho bola prerušená aj prevádzka vlakov ICE cez Kassel do Frankfurtu nad Mohanom a Mníchova. Vlaky z juhu cez Lipsko premávali len po Berlín.

Na Nemecko udrela víchrica
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Spoločnosť Deutsche Bahn (DB) podvečer oznámila, že trať Hamburg-Brémy je už sprejazdnená, pričom na tratiach Hamburg-Hannover a Berlín-Hamburg uvoľnili po jednej z dvoch koľají. Súčasne však upozornila, že môže dôjsť k ďalším meškaniam.

Na najvyššom vrchu severného Nemecka, 1141 metrov vysokej hore Brocken v Sasku-Anhaltsku, namerali nárazy vetra do 160 kilometrov za hodinu.

Vietor až v sile orkánu očakávajú v Nemecku aj v najbližších dňoch. Podľa meteorológov sa upokojenie počasia očakáva najskôr koncom budúceho týždňa. Príčinou je rozľahlá tlaková níž na Islancom (Christian), ktorá opakovane "vysiela" menšie tlakové níže nad Európu, uviedla DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu