Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecký prezident Erdogan vyzval Európu k boju proti islamofóbii

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval krajiny Európskej únie, aby bojovali proti islamofóbii a zabraňovali protiislamským demonštráciám, namiesto aby "sa snažili uštedrovat lekcie" Turecku. Podľa agentúry AFP sa tak Erdogan vyjadril pri výročnom stretnutí s tureckými veľvyslancami v Ankare.

"Je poľutovaniahodné, že Európska únia sa snaží dávať lekcie Turecku, namiesto toho, aby sa snažila riešiť vážne hrozby, ktorým čelí," povedal Erdogan. "Islamofóbia je vážnou hrozbou pre Európu. Ak sa tento problém nevyrieši a ak si populizmus urobí z európskych lídrov rukojemníkov, budú európske hodnoty spochybnené," pokračoval prezident, podľa ktorého vplyv rasistických hnutí v únii silnie "každým dňom".
 
Erdoganove výroky nasledovali deň po demonštrácii, ktorú v Drážďanoch usporiadala nemecká organizácia Pegida. Tá sa zameriava proti prisťahovalcom. Manifestácie sa zúčastnilo asi 18.000 ľudí, ktorí vystupovali proti "islamizácii Západu". Erdogan tiež vyzval Brusel, aby "prehodnotil svoju politiku voči Turecku" a obvinil ho, že blokuje prístupové rozhovory zamerané na vstup krajiny do EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu