Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česi sa roka 2015 neboja: Najoptimistickejšie očakávania, ako kedykoľvek predtým

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Do nového roka 2015 pozerajú občania Českej republiky na rozdiel od minulosti s nečakaným optimizmom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre denník Mladá fronta DNES spracovala agentúra Median. Tá ho robí koncom roka pravidelne už päť rokov a tentoraz prvýkrát zaznamenala zmenu nálad k lepšiemu, uviedol v noci nadnes portál iDNES.cz.

"Oproti rokom 2011 a 2012, v ktorých názory ľudí poznačili dopady ekonomickej krízy a v politických otázkach nedôvera vo vládu Petra Nečasa, celkovo výrazne poklesli obavy zo zdražovania, zníženia životnej úrovne, straty zamestnania i z politických otrasov," povedal sociológ Daniel Prokop z agentúry Median. Analýza odpovedí ukázala, že v porovnaní s krízovými  rokmi vzrástol počet tých, ktorí sa spomínaných vecí vôbec neboja. Týka sa to aj otázky, ktorou si nikto nemôže byť istý - obavy zo zhoršenia vlastného zdravia.

Naopak, Česi sa začínajú tešiť na príjemné veci, ako je cestovanie. Podľa názoru ekonómov to znamená, že ekonomická kríza je prekonaná. "Rok 2014 bol vylepšením nielen čo sa týka exportu, ale viac začali míňať aj domácnosti, aj podniky viac investujú a nemožno si nevšimnúť, že viac rozdáva aj vláda, čo je signál, že sa nám darí lepšie," myslí si ekonóm Jan Bureš. Najemotívnejšie vnímali Česi vlani podľa prieskumu oslavy štvrťstoročia od pádu komunizmu, víťazstvo tenistky Petry Kvitovej vo Wimbledone a úspešný vstup futbalistov do kvalifikácie na majstrovstvá Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu