Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zástupcovia ukrajinskej armády, proruských povstalcov a OBSE sa zídu v Luhansku

Autá so symbolmi OBSE
Autá so symbolmi OBSE (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Zástupcovia ukrajinskej armády, proruských povstalcov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa ešte dnes zídu vo východoukrajinskom Luhansku. Podľa agentúry TASS to dnes vyhlásil vyjednávač luhanských rebelov Vladislav Dejnego. Dnešné stretnutie nadviaže na obdobné pondelkové stretnutie z Donecka, témou majú byť vojenské veci súvisiace s dohodnutým prímerím.

"Bezpečnostní predstavitelia sa dnes zídu v Luhansku," citovala agentúra TASS Dejnega, ktorý je takisto luhanským zástupcom v rámci takzvanej kontaktnej skupiny, teda predstaviteľov ukrajinskej vlády, povstalcov, Ruska a OBSE. Kontaktná skupina jedná v Minsku, posledná schôdzka sa tu konala na Štedrý deň, ďalšie avizované stretnutie však bolo odložené.
 
Dejnego na otázku, či možno dnes v Luhansku očakávať uzatvorenie nejakej významné dohody, odpovedal, že "všetko bude závisieť od výsledkov". Iný predstaviteľ luhanských povstalcov oznámil, že sa pôjde o "vojenské otázky vznesené na stretnutiach kontaktnej skupiny".
 
Už v pondelok sa ukrajinské velenie zišlo s povstalcami v Donecku. Témou bolo dodržiavanie mierových dohôd z Minska, stiahnutie ťažkých zbraní od frontovej línie a tiež ďalšia výmena zajatcov, na ktorej sa obe strany nanovo dohodli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu