Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najväčšie tragédie a najničivejšie katastrofy roka 2014: Pády lietadiel, vražedné útoky aj sila prírody!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA, Topky)

PRAHA/BRATISLAVA - Zrútené lietadá, budovy, zemetrasenia a iné prírodné katastrofy si aj v roku 2014 vyžiadali desaťtisíce životov. Ani tentokrát sa svet nevyhol ľudským stratám, zničeným domom či majetku. Hodnota všetkých škôd je obrovská, horšie však je, že blízkych milovaných už ich rodinám nikto nevráti.

JANUÁR

Autobus sa zrútil do rokliny pri turistickej lokalite Malšedž Ghat v západoindickom štáte Ghat Maháraštra; zomrelo najmenej 30 ľudí.

Pri požiari v domove pre seniorov v mestečku L'Isle-Verte v kanadskej provincii Quebec zomrelo 32 ľudí a ďalších 15 osôb bolo zranených.

Najväčšie tragédie a najničivejšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nehoda autobusu na linke z Istanbulu do Kayseri pri meste Pinarbasi neďaleko cieľovej stanice si vyžiadala 21 obetí a ďalších 26 osôb bolo zranených; autobus dostal na zasneženej vozovke šmyk a zišiel z cesty.

FEBRUÁR

Vo východnom Alžírsku pri meste Ain Kerch havarovalo vojenské dopravné lietadlo Hercules C-130 so 78 ľuďmi na palube; prežil jeden človek.

MAREC

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube sa na linke z Kuala Lumpuru do Pekingu stratilo z radarov; zrejme sa zrútilo v Juhočínskom mori, trosky sa nenašli.

Po potopení lode s konžskými utečencami na Albertovom jazere medzi Ugandou a Kongom zomrelo 251 ľudí; plavidlo bolo zrejme preťažené.

APRÍL

Na skládke odpadu v najväčšom čílskom prístavnom meste Valparaíso vypukol požiar, ktorý sa kvôli silnému vetru rýchlo rozšíril; uhasiť sa ho podarilo až za štyri dni; zničil okolo 2500 domov a vyžiadal si 15 obetí a okolo 500 zranených, z toho 10 ťažko.

Pri pobreží Kórejského polostrova stroskotal trajekt Sewol, na ktorého palube bolo 476 osôb, väčšinou stredoškolských študentov, ktorí išli na výlet na ostrov Čedžu; zachrániť sa podarilo iba 172 ľudí.

MÁJ

Explózia a následný požiar v uhoľnej bani v západotureckom meste Soma si vyžiadala 301 obetí; v čase výbuchu bolo v bani takmer 800 ľudí, 485 z nich sa podarilo zachrániť; najhoršie nešťastie v histórii tureckého baníctva.

Výbuch v tureckej bani
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V Pchjongjangu sa zrútila rozostavaná 23-poschodová obytná budova, v ktorej už ale bývalo asi 92 rodín, presný počet obetí nie je známy; mohol dosiahnuť až 500.

V kolumbijskom meste Fundación explodoval autobus po tom, čo mal poruchu a vodič sa ho pokúšal "opraviť"; o život prišlo na mieste 31 detí a jeden dospelý; ďalších 24 detí bolo zranených.

JÚN

V Murmanskej oblasti na severe Ruska sa do jazera Vostočnoje Munozero zrútil vrtuľník Mi-8 s vysokými regionálnymi predstaviteľmi; zo 17 ľudí na palube prežili dvaja.

JÚL

Pri meste Torez na východe Ukrajiny sa zrútil malajzijský Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube, nikto neprežil; lietadlo bolo asi zostrelené protilietadlovou raketou, zo zodpovednosti sa navzájom obviňujú separatisti a ukrajinské vládne sily.

Po zrážke poľského autobusu s poľským minibusom medzi dvoma zjazdmi na Drážďany diaľnice A4 zomrelo desať ľudí a ďalších 68 osôb bolo zranených, z toho 39 ťažko.

AUGUST

Explózia v továrni na automobilové diely vo východočínskom meste Kchun-šan si vyžiadala najmenej 75 obetí a okolo 180 zranených.

Zemetrasenie o sile 6,1 stupňa zasiahlo juhočínsku provincii Jün-nan a vyžiadalo si približne 700 obetí a viac ako 3100 zranených.

Pri výbuchu plynu v obytnom dome v Rosny-sous-Bois pri Paríži zahynulo osem ľudí a ďalších 11 osôb bolo zranených, z toho štyri vážne.

Najväčšie tragédie a najničivejšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

SEPTEMBER

Slabé zemetrasenie o sile 3,5 stupňa s epicentrom asi 50 kilometrov severozápadne od Sarajeva spôsobilo výbuch plynu v bani pri bosnianskom meste Zenica; pod zemou zostalo uväznených 34 baníkov, z ktorých päť zomrelo.

Pri líbyjskom pobreží pri meste Tadžura sa potopila loď s africkými utečencami; podarilo sa zachrániť len 36 osôb, zomrelo vyše 160 ľudí.

Nečakaná erupcia sopky Ontake na japonskom ostrove Honšú zaskočila asi tri stovky výletníkov, 56 zomrelo.

Japonská sopka Ontake
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

OKTÓBER

Súkromná vesmírna loď SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic pri testovacom lete explodovala po zážihu motorov a spadla v Mohavskej púšti; kopilot stroja zahynul a hlavný pilot, ktorý sa katapultoval, bol zranený.

Najväčšie tragédie a najničivejšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

NOVEMBER

Najmenej 48 študentov neprežilo samovražedný útok na chlapčenskej strednej škole v meste Potiskum na severe Nigérie. Útočník, prezlečený do školskej uniformy sa odpálil vo chvíli, keď sa žiaci zhromaždili na stretnutí pred začiatkom vyučovania.

Najmenej 81 ľudí prišlo o život pri útoku militantov na hlavnú mešitu nigérijského mesta Kano. Svedkovia uviedli, že militanti najprv odpálili tri bomby a potom spustili paľbu na ľudí.

DECEMBER

Masaker v štátnej vojenskej škole na severe Pakistanu si vyžiadal smrť 132 detí a 9 dospelých. K útoku na nevinných sa prihlásili teroristi z Talibanu.

Životy 132 detí si
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu