Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po explóziách v ruskej bani zomrelo zrejme 36 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Pri novom výbuchu v uhoľnej bani Severnaja vo Vorkute na severe Ruska zomrelo šesť ľudí. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedla, že teraz už neexistuje šanca, že prežil niekto z 26 nezvestných baníkov, ktoré v podzemí uväznili prvé dve explózie koncom minulého týždňa. Počet mŕtvych tak zrejme vzrastie na 36.

Banské nešťastie vo Vorkute začali ruskí záchranári riešiť vo štvrtok. Dve explózie spôsobené únikom metánu a následný zosuv horniny nastali vo chvíli, keď bolo v šachte 110 baníkov. Osemdesiat baníkov sa podarilo zachrániť, štyria zomreli. Ďalších 26 zostalo uväznených v podzemí.

V noci na dnes nastala v bani ďalšia explózia, v tej dobe bolo v podzemí 77 ľudí. Pri výbuchu zomrelo šesť ľudí, z toho päť záchranárov, ďalších päť ľudí utrpelo zranenia. Úrady teraz počítajú s tým, že neprežil žiadny z 26 baníkov, ktorí sú od štvrtka nezvestní.

"Musíme konštatovať, že podmienky, ktoré panujú v poškodenej časti bane, nedovoľujú, aby niekto prežil," uviedol minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. Podľa neho teraz sú v poškodenej šachte veľmi vysoké teploty a nie je tam dostatok kyslíka. Záchranné práce v podzemí kvôli dnešnej explózii nemôžu pokračovať, oznámil prevádzkovateľ bane.

 

Viac o téme: ExplóziaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu