Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia zatkla ozbrojencov z bytovky v Belgicku, za mylné informácie pôjde mladík pred súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GENT - Belgická polícia zatkla troch zo štyroch mužov, ktorí dnes vnikli do bytového domu v belgickom Gente. Zadržiavaného rukojemníka únoscovia prepustili bez zranení, napísala agentúra AP. Mylné informácie 18-ročného mladíka, ktorý pôsobil veľmi presvedčivo, spôsobili dnes poplach v belgickom Gente a vyvolali pozornosť médií na celom starom kontinente.

Podľa pôvodných informácií štyria ozbrojenci vnikli dnes skoro ráno do bytového domu na robotníckom predmestí Gentu. Policajti zablokovali širšie okolie bytového domu v štvrti Dampoort, aby sa k miestu nemohli dostať okoloidúci. Príslušníci policajného útvaru špeciálneho určenia vnikli neskôr do bytu, v ktorom sa mali nachádzať predpokladaný rukojemník a ozbrojenci.

Mladík hovoril o kalašnikovoch v byte a o tom, že jeho priateľ je stále vo vnútri. Polícia v byte však žiadne zbrane nenašla a aj tri osoby, ktoré opustili dom s rukami nad hlavou, nemali s údajnými udalosťami v byte nič spoločné.

Mladý muž, ako vyplýva z informácií tlačových agentúr Belga a DPA, odvolávajúcich sa na belgickú prokuratúru, sa v krajine zdržiaval ilegálne a polícia ho spája s drogovou scénou. Za šírenie poplašnej správy čaká mladíka, ktorého už predviedli pred vyšetrujúceho sudcu, trestné stíhanie a v prípade potvrdenia viny aj dva roky za mrežami a pokuta. "Nemohli sme spočiatku robiť nič iné, iba brať vec vážne," uviedla hovorkyňa prokuratúry s tým, že muž pôsobil veľmi presvedčivo.

Polícia zatkla ozbrojencov z okupovanej bytovky v Belgicku, rukojemníka prepustili

Príčina konania únoscov nebola známa ani niekoľko hodín po tom, ako ozbrojenci vnikli do domu, v ktorom sa nachádza niekoľko bytov, a vzali si jedného muža za rukojemníka. Hovorkyňa federálnej polície Annemie Serlippensová pre agentúru AP uviedla, že o teroristický čin nešlo. "Zdá sa, že nešlo o nič politické," dodala Serlippensová. Dnes na poludnie podľa agentúry AP vyšli z budovy najmenej dvaja muži s rukami nad hlavou, vzdali sa polícii a zatkli ich. Ako sa posledný muž dostal z budovy alebo či polícia stále hľadá ďalšieho podozrivého, nie je bezprostredne jasné.

Podľa hlásení štyria ozbrojenci vnikli dnes skoro ráno do bytového domu na robotníckom predmestí Gentu. Policajti zablokovali širšie okolie bytového domu v štvrti Dampoort, aby sa k miestu nemohli dostať okoloidúci. Belgická televízia informovala, že k podobnému prípadu obsadenia domu v Gente došlo aj v októbri. Podieľal sa na ňom muž, ktorý bol už predtým zapletený do bratia rukojemníkov. Tento incident sa týkal nevyplateného dlhu, uviedla stanica BBC.

Dvaja zo štyroch ozbrojencov z okupovanej bytovky v Belgicku sa už vzdali

Dvaja zo štyroch ozbrojencov, ktorí dnes vnikli do bytového dobu v belgickom Gente, sa dnes napoludnie vzdali polícii a boli zatknutí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na belgickú tlačovú agentúru Belga. Podrobnosti o prípade ani zhruba tri hodiny po tom, čo ozbrojenci vnikli do domu, v ktorom sa nachádza niekoľko bytov a údajne si vzali jedného muža za rukojemníka, neboli bezprostredne známe.

Belgická televízia informovala, že k podobnému prípadu obsadenia domu v Gente došlo aj v októbri; podieľal sa na nej muž, ktorý bol predtým zapletený do bratia rukojemníkov. Tento incident sa týkal nevyplateného dlhu, informuje BBC.

Belgicko je dnes úplne paralyzované celoštátnym generálnym štrajkom zameraným proti úsporným opatreniam federálnej vlády. Vzdušný priestor nad krajinou je uzavretý, vlaky a autobusy nepremávajú, rovnako ani verejná hromadná doprava v Bruseli a vo väčšine miest. Zastavená je výroba vo fabrikách, štrajk postihol aj obchodné strediská, väčšinu škôl a univerzít, súdov a vládnych úradov.

Od začatia svojho akčného plánu, ktorý odborové centrály prijali  15. októbra, odborári presadzujú štyri hlavné požiadavky: udržanie kúpnej sily obyvateľstva, zachovanie súčasného stavu sociálneho zabezpečenia, vyššiu zamestnanosť a spravodlivejšie zdaňovanie.

Za dva mesiace od prijatia akčného plánu odbory postupne uskutočnili sériu štrajkov, počnúc celonárodným protestom 6. novembra a pokračujúc troma štrajkami v jednotlivých provinciách, z ktorých najväčší bol pred týždňom v Bruseli. Toto snaženie vyústilo do dnešného všeobecného štrajku, ktorý má byť najmohutnejším protestom proti vláde za posledných 20 rokov. 

Štrajk oficiálne začal v nedeľu večer o 22. hodine a má trvať po dobu 24 hodín. Okrem sektoru výroby, dopravy a služieb, štrajk sa týka aj nemocníc, ktoré dnes prijímajú iba urgentné prípady, a tiež väzníc, ktoré fungujú v režime minimálnej prevádzky. Do štrajku vstúpili aj zamestnanci upratovacích služieb, v Belgicku dnes odpad nikto neodváža. Pred veľkými fabrikami a priemyselnými prevádzkami štrajkujúci odborári zriadili kontrolné stanovištia na zabránenie vstupu pracujúceho personálu.

Štrajkujúci v nočných hodinách obsadili verejné priestranstvo pred budovou Belgickej národnej banky v centre Bruselu a nikomu nedovolia vstup do budovy. Podľa vyjadrenia odborárov, centrálna banka slúži záujmom vlády pri presadzovaní úspornej finančnej politiky.

Každodenný chod života zasiahlo najmä prerušenie dopravy. Bruselské letisko, hlavné letisko krajiny, oznámilo, že dnes boli všetky lety zrušené. Dovedna ide o 600 letov. Prístup na druhé najväčšie letisko v Charleroi je nemožný, podobne je odstavené aj letisko v meste Liege. Vlaková doprava bola prerušená, vrátane medzinárodných spojov a rovnaký scenár v belgických mestách postihol aj autobusovú a električkovú dopravu, keď hliadky štrajkujúcich už počas noci obsadili depá električiek a autobusov. Metro v Bruseli je rovnako nefunkčné.

Štrajk postihol aj veľké nákupné centrá, ktoré dnes zostali zavreté. Situáciu v zásobovaní zachraňujú malé obchody a prevádzky. V utorok štrajkové aktivity nahlásili policajti. Ich protest proti zámerom vlády sa má prejaviť prísnejšími kontrolami účastníkov cestnej dopravy, čo v skutočnosti má spôsobiť spomalenie premávky a ekonomické škody spôsobené oneskoreným príchodom do práce a do úradov.

Štyria ozbrojenci vnikli do bytového domu v meste Gent 

Štyria ozbrojení muži vnikli dnes v belgickom meste Gent do domu, v ktorom sa nachádza viacero bytov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. Podľa belgickej agentúry Belga nebolo bezprostredne jasné, či majú ozbrojenci aj rukojemníkov. Polícia uviedla, že bezpečnostné zložky už podnikli príslušné opatrenia.

Policajti podľa agentúry AP zablokovali širšie okolie bytového domu v štvrti Dampoort, aby sa k miestu nemohli dostať okoloidúci. Podľa doposiaľ nepotvrdených informácií zajali ozbrojenci najmenej jedného rukojemníka. Agentúra Reuters s odvolaním sa na štátnu prokuratúru informovala, že doposiaľ neexistujú indície, podľa ktorých by bol prípad spojený z terorizmom.

"Sú v budove a nie je jasné, čo sa vnútri odohráva," citovala spravodajská stanica BBC jedného z policajných hovorcov. Šéf polície v Gente Filip Rasschaert pre webovú stránku De Standaard povedal, že policajnú akciu realizujú opatrne vzhľadom na prítomnosť potenciálneho rukojemníka. Federálne úrady však podľa neho majú situáciu pod kontrolou.

Belgická televízia informovala, že k podobnému prípadu obsadenia domu v Gente došlo aj v októbri; podieľal sa na nej muž, ktorý bol predtým zapletený do bratia rukojemníkov. Tento incident sa týkal nevyplateného dlhu, informuje BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu