Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Talianske ulice zachvátil generálny štrajk: Tisíce ľudí protestovali!

Generálny štrajk v Taliansku Zobraziť galériu (9)
Generálny štrajk v Taliansku (Zdroj: SITA)

RÍM - Tisíce Talianov vyšli v piatok do ulíc viac než 50 miest v deň generálneho štrajku, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s vládnou reformou trhu práce. Polícia musela zasiahnuť slzotvorným plynom proti skupine študentov v oblečení Santa Clausa, ktorí sa snažili vniknúť do budovy miestnej samosprávy v Miláne. K stretu medzi demonštrantami a poriadkovými silami došlo aj v Turíne.

Polícia zadržala niekoľko protestujúcich. Generálny štrajk viedol k zatvoreniu väčšiny úradov a škôl, letecké spoločnosti zrušili stovky letov, obmedzená bola aj mestská železničná a lodná doprava. Nemocnice fungovali len obmedzený režim, ďalšie služby nefungovali skoro vôbec.

Generálny štrajk v Taliansku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Štrajk zorganizovali dva najväčšie talianske odborové zväzy CGIL a UIL. Odborári štrajkom protestujú proti reforme pracovného práva, ktorá má okrem iného umožniť ľahšie prepúšťanie. Vláda premiéra Mattea Renziho totiž chce v rámci reformy uskutočniť aj zmeny pravidiel ochrany pracovných miest. 

Tie podľa kritikov odrádzali podniky od prijímania nových zamestnancov a prispievali tak k nepriaznivému vývoju hospodárstva. Odbory reagujú pobúrene a tvrdia, že oslabovanie zamestnaneckých práv nerieši príčiny desiatky rokov trvajúcej ekonomickej stagnácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu