Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemci vyšlú takmer 2-tisíc vojakov: Zintenzívňujú vojenskú spoluprácu kvôli hrozbe z Ruska

Saber Strike
Saber Strike (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Nemecko vyšle na tohtoročné vojenské cvičenia, kurzy a manévre Severoatlantickej aliancie na území Poľska 1700 vojakov, jeden z najväčších kontingentov síl NATO. Informoval o tom dnes poľský denník Rzeczpospolita, ktorý citovala agentúra PAP.

Táto iniciatíva je súčasťou širšieho a bezprecedentného programu Nemecka, zameraného na zintenzívnenie vojenskej spolupráce s Poľskom v súvislosti so zvýšenou hrozbou zo strany Ruska, napísala Rzeczpospolita. 

Až donedávna sa Nemecko vzhľadom na svoju vojnovú minulosť vyhýbalo vysielaniu vojakov do iných krajín, nemecká kancelárka Angela Merkelová sa však rozhodla posilniť bezpečnostné záruky pre Poľsko v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, vysvetľuje Rzeczpospolita.

Nemecký kontingent sa pripojí v júni k spoločnému vojenskému cvičeniu NATO s názvom Saber Strike, ktoré sa uskutoční v Drawsku Pomorskom na severozápade Poľska.

Nová nemecká stratégia tiež predpokladá založenie poľsko-nemeckej jednotky a posilnenie poľsko-nemecko-dánskej kontroly v Štetíne, dodal denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu