Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kritický Obama o CIA: Niektoré z vypočúvacích metód boli surové a zlé

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa v utorok vyjadril, že niektoré z taktík tvrdého vypočúvania CIA, ktoré opisuje senátna správa, boli "surové", "zlé" a "kontraproduktívne", ale zverejnenie informácie o nich bol významný krok, aby sa zabezpečilo, že sa takýto scenár už nikdy nezopakuje. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Jedna z vecí, ktorou sa líšime od iných krajín je, že keď urobíme chyby, priznáme ich," povedal Obama vo vysielaní španielsky hovoriacej televíznej siete Telemundo. Správa konštatuje, že CIA klamala vládnych predstaviteľov i verejnosť tvrdením, že jej metódy, ktoré uplatnila po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001, zachránili ľudské životy. 

Podľa Obamu zo správy vyplýva, že uvedený vypočúvací program bol vytvorený príliš narýchlo a bez toho, aby sa dôkladne zvážili potenciálne dôsledky. Obama povedal, že niektoré metódy CIA opisované v správe boli "kruté a ako som povedal skoršie, predstavujú podľa mňa mučenie". To však podľa neho nie je ten správny obraz USA.

Zverejnenie správy označil za dôležité, "aby ľudia presne pochopili, prečo som zakázal tieto metódy v rámci prvých krokov, ktoré som urobil po nástupe do funkcie, a dúfam, že ... už nikdy neurobíme takéto chyby znova". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu