Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Masívne demonštrácie v Budapešti: Maďari protestujú proti korupcii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Tisíce Maďarov sa dnes zhromaždili na Kossuthovom námestí v Budapešti, aby protestovali proti systematickej korupcii v štáte. Demonštráciu, ktorá sa koná neďaleko budovy parlamentu, zorganizovala na Facebooku skupina Naša krajina, naše peniaze.

"Národný úrad pre dane a clá (NAV), ktorého niekoľkí vedúci predstavitelia dostali zákaz vstupu do USA kvôli korupcii, stále nebol vyšetrený. Naše forinty obhospodaruje stále to isté skorumpované vedenie NAV-u," uviedli organizátori.

V spoločnosti v týchto dňoch rezonuje okrem iného kauza majetku ministra riadiaceho úrad vlády Jánosa Lázára, ktorý kúpil na meno svojho desaťročného syna luxusnú budínsku nehnuteľnosť. Rozhorčenie verejnosti vyvolalo aj stredajšie vyhlásenie amerického chargé d'affaires v Budapešti Andréa Goodfrienda, podľa ktorého šéfka NAV-u Ildikó Vidová nebola z USA vykázaná preto, že nič nerobí proti korupcii, ako sa to prezentuje, ale pre priamu účasť na bližšie nešpecifikovanom korupčnom trestnom čine.

Dav, ktorý sa z Kossuthovho námestia podľa programu presunie na Hradný vrch, protestuje aj proti zoštátneniu súkromných dôchodkových fondov. Účastníci okrem iného požadujú odstúpenie skorumpovaného vedenia NAV-u a nulovú toleranciu voči korupcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu