Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Silné slová lídra opozície: Voľby boli sfalšované, poďte protestovať

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

VARŠAVA - Na protestný pochod voči "sfalšovaniu komunálnych volieb" vyzval líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczynski. Na demonštráciu, ktorá by sa mala uskutočniť vo výročný deň vyhlásenia mimoriadneho stavu v niekdajšej Poľskej republike z 13. decembra 1981, pozval všetkých 32.000 osôb, ktoré vo farbách PiS kandidovali v nedávnych voľbách.

Podľa Kaczynského slov v liste adresovanom kandidátom sprevádzali komunálne voľby "škandalózne pomery", preto vyzval na občiansky protest. "Nemôžeme dopustiť, aby vláda Občianskej platformy (PO) a Poľskej ľudovej strany (PSL) ďalej ničila, manipulovala náš štát a jeho inštitúcie, obmedzovala slobodu slova a práva opozície a porušovala princípy demokracie," citovali z listu denník Gazeta Wyborcza a tlačová agentúra APA.

Politici najsilnejšej poľskej opozičnej strany už dva týždne poukazujú na údajné masívne falšovanie komunálnych volieb, pričom na podporenie svojich tvrdení najčastejšie uvádzajú zdržanie zverejnenia oficiálnych volebných odhadov po prvom kole, neočakávane dobrý výsledok koaličnej Poľskej ľudovej strany a mimoriadne vysoký podiel neplatných hlasov.

Poľské médiá informujú, že obvodné súdy dostali doteraz celkovo 1500-2000 odvolaní voči volebným výsledkom v jednotlivých lokalitách, čo predstavuje asi štvornásobok podnetov v porovnaní s voľbami spred štyroch rokov.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski síce pripustil, že sa urobilo množstvo chýb, zdôraznil však, že to nie je dôvod na verejné obviňovanie zo sfalšovania celých volieb. Ako vyplynulo z jeho utorkového vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu RMF FM, obvinenia zo strany PiS vníma osobne ako prvok "bezohľadného, cynického politického boja". Už počas uplynulého víkendu vyzvala hlava poľského štátu na komplexnú analýzu okolností, ktoré sprevádzali komunálne voľby, s cieľom zlepšiť systém samotného hlasovania i sčítania hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu