Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ukrajinci budú rokovať o úlohe banderovcov v druhej svetovej vojne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament bude rokovať o návrhu zákona, ktorý by v prípade schválenia uznal Organizáciu ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA) ako strany bojujúce v druhej svetovej vojny za záujmy štátu. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

Verchovná rada bude diskutovať o aktivitách oboch organizácií, ktoré v povojnovom norimberskom procese obvinili zo spolupráce so silami nacistického Nemecka. OUN vznikla v roku 1939 na západnej Ukrajine a spojila sa s fašistickými okupantmi v boji proti sovietskym partizánom. V roku 1943 sa skupina reorganizovala na UPA, neslávne známu pre masové vraždy domáceho obyvateľstva.

Vodcom OUN-UPA sa stal Stepan Bandera, ktorý sa so svojimi stúpencami a podporou nacistov pokúsil vytvoriť "nezávislú" Ukrajinu vyvražďovaním etnicky neukrajinskej populácie. Zdôrazňoval, že "Ukrajina je výlučne pre etnických Ukrajincov". Jeho aktivita pokračovala až do 50. rokov. Ruský vyslanec v OSN Vitalij Čurkin kritizoval pokusy Kyjeva o zľahčovanie činov ukrajinských nacionalistov počas vojny s tým, že sa tak podporuje extrémizmus a neznášanlivosť. Jeho ukrajinský kolega Jurij Sergejev tvrdí, že obvinenia banderovcov na procese boli zo strany ZSSR vymyslené.

Časti malajzijského lietadla prevezú do Holandska na preskúmanie

Časti trosiek zostreleného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines budú z východnej Ukrajiny prevezené do Holandska ešte v priebehu tohto týždňa. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl. Tlačová agentúra AP informovala, že trosky Boeingu 777 sa v súčasnosti nakladajú do kamiónov, ktoré ich dopravia do Holandska, kde budú podrobené technickej analýze. Prevoz organizuje holandské ministerstvo obrany. Konvoj kamiónov dopraví zvyšky zostreleného lietadla na leteckú základňu Gilze Rijen na juhu krajiny, neďaleko hraníc s Belgickom.

Vyšetrovatelia, medzi ktorými nechýbajú odborníci na leteckú bezpečnosť, sa pokúsia o čiastočnú rekonštrukciu rozbitého lietadla. K tragickému koncu letu MH17 došlo počas letu z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Pri incidente zahynulo všetkých 298 ľudí nachádzajúcich sa na jeho palube. Ukrajinská vláda a niektoré západné krajiny pripisujú vinu proruským separatistom, ktorí mali stroj zostreliť pomocou ruského raketového systému Buk. Tí z katastrofy obviňujú Kyjev. Prípad vyšetrujú zahraniční odborníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu