Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pražskému hradu sa nepáči zásah Českej televízie do Zemanovho prejavu: Je to cenzúra!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pražský hrad sa dnes prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka ostro ohradil voči postupu Českej televízie (ČT), ktorá v spravodajskom materiáli o vystúpení prezidenta Miloša Zemana na konferencii k 25. výročiu slobodného podnikania v ČR z 13. novembra vystrihla negatívnu zmienku hlavy štátu o podnikateľovi Zdeňkovi Bakalovi.

"Česká televízia ako verejnoprávna inštitúcia platená z peňazí koncesionárov musí celú vec jednoznačne vysvetliť a vyvodiť dôsledky. Zatiaľ ponúka dva varianty, oba pripúšťajú strihový zásah do prejavu prezidenta republiky. To je samozrejme úplne neprijateľný prístup," napísal hovorca v reakcii pre internetový server Novinky.cz a dodal: "ČT nie je Federálny úrad pre tlač a informácie, aby takto hrubo zasahovala do výrokov ktoréhokoľvek politika. Vyvolávať ducha ústredného riaditeľa Československej televízie Zelenku 25 rokov po znovuzískaní slobody je tristné".

Federálny úrad pre tlač a informácie pôsobil od roku 1980 ako orgán cenzúry federálnej vlády niekdajšieho Československa. Jan Zelenka pôsobil na čele Československej televízie v období normalizácie v rokoch 1969-1989. Na konferencii, ktorú usporiadala Hospodárska komora ČR, Zeman prirovnal Bakalu a Viktora Koženého k "zbytočným kameňom", ktoré sú na ceste vedúcej k prosperite krajiny. V hlavnej večernej spravodajskej relácii ČT bolo odvysielané iba meno Koženého.

Generálny riaditeľ ČR Petr Dvořák v reakcii uviedol, že o cenzúre v tejto súvislosti nemožno hovoriť. "Domnievam sa však, že v tomto konkrétnom prípade evidentne došlo k editorskému pochybeniu. O objektívne posúdenie ale požiadam editoriálny panel ČT", poznamenal. Vystúpenie Miloša Zemana v plnom rozsahu však odvysielal spravodajský okruh ČT - kanál ČT24.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu