Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin nechce byť doživotným prezidentom, o štyri roky možno skončí

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nemieni byť doživotným prezidentom, jeho mandát je vymedzený ruskou ústavou. Šéf Kremľa to vyhlásil v obsiahlom rozhovore, ktorý dnes zverejnila štátna agentúra TASS. Po uplynutí terajšieho mandátu v roku 2018 vraj zváži ďalšiu kandidatúru s ohľadom na aktuálnu situáciu a na svoje preferencie.

Putin komentoval výrazné ochladenie vzťahov Ruska so Západom, ktoré vyvolala jeho politika voči Ukrajine. Odmietol, že terajší tlak Západu zavedie jeho krajinu do izolácie. "Vnímali sme osudovosť železnej opony. Touto cestou v žiadnom prípade nepôjdeme a nikto okolo nás múr stavať nebude. Je to nemožné," zdôraznil Putin.

Západ podľa Putina urobil chybu, keď namieril svoje sankcie na ľudí z prezidentovho blízkeho okolia. "Vychádzali z nesprávneho predpokladu, že mám obchodný záujem na kontakte s ľuďmi zaradenými do zoznamu. Ich poškodením mierili na mňa. To ale absolútne nezodpovedá skutočnosti," povedal ruský vodca.

Podľa Putina v Rusku oligarchické štruktúry neexistujú, miliardári nemajú vplyv na rozhodovanie štátu. Oligarchovia "zbohatli dávno a absolútne legálne. Nič neukradli, nič nezprivatizovali, ako sa to robilo v 90. rokoch", povedal prezident a dodal, že sankcie namierené proti ruským miliardárom blízkym Kremľu sú hrubým porušením ľudských práv.

Anexia Krymu bola podľa Putina jeho osobným rozhodnutím a osoby, zaradené na západné sankčné zoznamy, sa o ňom dozvedeli z médií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu