Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snehové peklo v USA: Mrazivá búrka si vyžiadala už 6 obetí

Extrémna snehová búrka zasiahla USA Zobraziť galériu (8)
Extrémna snehová búrka zasiahla USA (Zdroj: SITA, TASR)

WASHINGTON - Ľudia v západných štátoch USA sa aj dnes zobudili zavalení mimoriadnym množstvom snehu. Skorý príchod tuhej zimy posunul teploty vo väčšine štátov na bod mrazu. Podľa amerických úradov nasnežilo miestami až 150 centimetrov čerstvého snehu. Polícia hlási šesť obetí, uviedla agentúra Reuters.

Štátom New York sa v noci na dnes prehnala mrazivá snehová búrka a pochovala rozsiahle oblasti pod meter a pol vysokou vrstvou snehu. Rekordné sneženie hlásili aj z miest v okolí Veľkých jazier. Mnohí motoristi museli nocovať v krutej zime vonku v autách, pretože sa nemohli pohnúť ďalej. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na Národnú meteorologickú službu (NWS).

Záchranári našli 46-ročného muža pochovaného v aute pod štyriapolmetrovou vrstvou snehu. Jeden človek zomrel pri dopravnej nehode a traja na zlyhanie srdca.

V dôsledku silnej snehovej kalamity vyhlásili v oblastiach Buffala stav núdze. Starosta vyslal 18 snežných skútrov, ktoré pomáhajú vyťahovať motoristov uviaznutých pod silnou snehovou prikrývkou a reagovať na núdzové volania, napísala agentúra DPA. V meste platí zákaz jazdenia. Stroje odhrabali vyše päťtisíc ton snehu a záchranári vyslobodili viac ako 100 áut.

V Buffale sa dnes situácia na krátko znormalizovala. Ďalší nápor jesennej snehovej búrky však meteorológovia predpovedali na dnešnú noc. Úrady očakávajú ďalší meter čerstvého snehu. Tento kalamitný rozmer je neobvyklý aj pre oblasti Buffala, kde sú tuhé zimy bežné.

NWS vyhlásila, že snehová kalamita v okolí Buffala sa blíži k rekordnému sneženiu za 24 hodín z roku 1924, keď v Silver Lake v Colorade napadlo 193 centimetrov snehu.

V častiach okresu Erie na západe štátu New York napadlo v noci na dnes 1,5 metra snehu, pričom sneh pribúdal rýchlosťou až 13 centimetrov za hodinu. Ráno 18. novembra bolo podľa meteorologickej poradenskej firmy Weather Bell Analytics najchladnejšie v USA od roku 1976. Podobné počasie je na jeseň mimoriadne netypické, postihnuté regióny ho väčšinou očakávajú v januári a vo februári.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil v desiatich okresoch stav núdze. Na pomoc obyvateľom tam prišli príslušníci Národnej gardy. Úrady v dôsledku sneženia ponechajú aj naďalej uzatvorený 225-kilometrový úsek diaľničnej siete New York Thruway vedúcej pozdĺž Erijského a Ontarijského jazera.

Arktický vzduch prúdiaci z Kanady do USA spôsobil husté sneženie a mrazivé teploty okrem iných aj v štátoch Wisconsin, Michigan, Ohio a Pensylvánia. Na rekordne chladné počasie sa musia pripraviť aj štáty na juhu USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu