Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Urážka kráľa vyšla thajského moderátora draho: Dostal päť rokov väzenia!

(Zdroj: SITA)

BANGKOK - Moderátora thajského internetového rozhlasu v utorok odsúdili na päťročné väzenie za urážku tamojšieho kráľa. V krajine ide o prvé podobné rozhodnutie vojenského súdu, odkedy sa vlády formálne ujala chunta na čele s terajším de facto premiérom Prajutom Čan-očom.

Odsúdeným moderátorom je Kathawut Boonpitak, ktorý podľa súdu v marci vo svojom programe "urazil monarchiu". Thajská legislatíva na ochranu kráľa je pritom jedna z najprísnejších na svete a v prípade jej porušenia hrozí páchateľovi troj- až 15-ročný trest. Moderátorovi pôvodne navrhovali až 10-ročné väzenie, napokon však zavážilo, že sa k trestnému činu priznal. V Thajsku v súčasnosti platí stanné právo a voči verdiktu preto nie je možné odvolanie.

Thajské ozbrojené sily 22. mája uskutočnili v krajine puč, čo zdôvodnili potrebou nastoliť poriadok po niekoľko mesiacov trvajúcej politickej kríze sprevádzanej krvavými nepokojmi. Proces návratu k civilnému režimu by mal vyvrcholiť voľbami ohlásenými na koniec roka 2015. Chunta od uchopenia moci podľa ľudskoprávnych organizácií zintenzívnila postihovanie ľudí, ktorí podľa nej ohrozujú stabilitu monarchie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu