Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Klaus zaútočil priamo v srdci Európy: Zrušme EÚ ako komunizmus, zastal sa Putina!

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V Európskej únii neexistuje sloboda a treba ju zrušiť rovnako ako komunizmus! Týmto názorom sa zaskvel bývalý český prezident Václav Klaus. A predniesol ho rovno v srdci EÚ, teda v Európskom parlamente v Bruseli. Únia sa podľa neho nedá reformovať, vládne jej socializmus a treba ju zlikvidovať presne ako komunizmus.

Tvrdé slová Klausa zazneli na počesť 25. výročia pádu komunizmu. Európsky parlament (EP) organizoval akciu s názvom Európa 25 rokov po páde železnej opony. Správu priniesol český portál idnes.cz. Podľa neho sa ku Klausovi v Bruseli správali ako k najväčšej celebrite. Hlavná hviezda vystúpenia svojich fanúšikov teda nenechala nič na pochybách.

"To, čo máme teraz, je európsky socializmus. Naša spoločnosť a hospodárstvo sú regulované viac, než sme si predstavovali v dobe po páde komunizmu," povedal Klaus. Za toto zožal od publika obrovský potlesk. Tlieskal mu najmä známy rečník z EP Nigel Farage.

Na konferencii vystúpil aj Richard Sulík, ale ten sa nemohol rovnať Klausovi, ktorý priam "exceloval". Česko sa podľa neho vrátilo spred rok 1989. "Mysleli sme si, že sa to nemôže vrátiť. Je to spojené s našim vstupom do EÚ a tým, ako Únia funguje," pokračoval v kritike Klaus.

Ďalej EÚ prirovnal ku komunizmu. Ani ten nešiel reformovať a bolo potrebné ho zvrhnúť. "Európska únia musí urobiť niečo podobné, ako bola naša transformácia (komunistického) systému pred dvadsiatimipiatimi rokmi. Systém je od základov zlý. Únia sa nedá reformovať. V Európe nie je žiadna sloboda," hovorí dnes už politický dôchodca za výdatného potlesku v publiku.

Jeho postoje sú rozčarovaním pre českú elitu, nevedia si vysvetliť názorový obrat na staré kolená. Ani obhajoba Putinovho režimu u neho nie je neobvyklá. Novinárom na otázky príliš odpovedať nechcel, píše český portál, ale predsa len sa nechal počuť na tému ďalšieho príchodu ruských vojsk na Ukrajinu.

"Tieto informácie sa opakujú mesiace a ešte nikdy sa neukázali ako pravdivé," zakončil Klaus a odišiel preč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu