Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo voľbách do Senátu dominovala ČSSD, komunisti prepadli

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: TASR)

PRAHA - Po prvom kole volieb do českého Senátu postupuje do ďalších duelov najviac kandidátov za vládnu ČSSD, ukázali výsledky sčítania 100 percent hlasov. Výrazný úspech zaznamenalo aj vládne hnutie ANO.

Darilo sa tiež kandidátom KDU-ČSL a ODS. Naopak KSČM prepadla a nepodarilo sa jej do druhého kola získať podporu pre žiadneho kandidáta ani v jednom z 27 volebných obvodov. Účasť v senátnych voľbách, ktoré sa konali v piatok a sobotu do 14.00 h, klesla oproti predchádzajúcemu hlasovaniu na 38,61 percenta. Druhé kolo sa bude konať o týždeň. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

Sociálni demokrati obhajovali celkovo 23 senátorských kresiel, o mandát v hornej komore českého parlamentu ich bude v druhom kole bojovať 19.

Ak si majú sociálni demokrati zachovať súčasnú tesnú väčšinu v Senáte, musia vyhrať v 18 obvodoch.

Z doterajších senátorov ČSSD sa podarilo postúpiť ministrovi Jiřímu Dienstbierovi a Marcelovi Chládkovi alebo predsedovi hornej komory Milanovi Štěchovi a jej podpredsedníčke Alene Gajdůškovej.

Pozoruhodný úspech dosiahol v okrese Rychnov doterajší senátor za ČSSD Miroslav Antl - volilo ho výrazne najviac ľudí - celkovo 16.799, čo je 41,12 percenta voličov.

Prvé kolo senátnych volieb je veľkým úspechom aj pre hnutie ANO vicepremiéra Andreja Babiša. Do ďalších duelov postúpilo deväť kandidátov na senátne kreslo.

Rovnaký počet kandidátov má aj vládna KDU-ČSL, nasleduje ODS so siedmimi, TOP 09 so štyrmi a zelení s dvoma kandidátmi.
Stranám vládnej koalície (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) sa pravdepodobne podarí o týždeň v druhom kole získať potrebnú väčšinu v hornej komore. Kandidáti všetkých troch politických subjektov zrejme zvíťazia minimálne v 15 z 27 obvodov, kde sa bude znova hlasovať. K zachovaniu väčšiny im stačí zvíťaziť v 14 obvodoch, pripomenul web Novinky.cz.

Českí voliči rozhodovali v terajších voľbách o tretine 81-členného Senátu.

Keďže žiadny z kandidátov KSČM sa do druhého kola nedostal, strane tam zostane jediný senátor.

Z nových uchádzačov o kreslo senátora sa nepresadil napríklad exminister Martin Bursík (za TOP 09), bývalý šéf šumavského parku Jiří Mánek (ODS), bývalý riaditeľ televízie Nova Vladimír Železný či sexuologička Laura Janáčková (za ANO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu