Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vodca IS bol pri piatkovom nálete kriticky zranený, USA to nepotvrdili

Abú Bakr al-Bagdádí
Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: SITA)

BAGDAD/LONDÝN - Vodca radikálov z Islamského štátu (IS) Abú Bakr al-Bagdádí bol pri piatkovom nálete na kolónu v severnom Iraku kriticky zranený. S odvolaním na miestne kmene to dnes oznámila stanica Al-Arábia. Pentagon to nepotvrdil a ani nevie, či Bagdádí v kolóne bol. Náčelník generálneho štábu britskej armády generál Nick Houghton dnes povedal, že aj keby sa potvrdilo, že IS prišiel pri útoku o svoje špičky, je schopný ich bez problémov nahradiť.

Dvaja vysoko postavení irackí činitelia, jeden z ministerstva vnútra a druhý z irackej armády, agentúre AP povedali, že Bagdádí utrpel pri jednom z náletov v Iraku zranenia, aké závažné ale nevedeli. Ani jeden z činiteľov nechcel povedať svoje meno. Neskôr o Bagdádího zranenia informovala aj iracká štátna televízia.
 
Bagdádí je označovaný za kalifa, teda najvyššieho muža na území, ktoré IS od vlaňajška zabral v severnej Sýrii a Iraku. Koaličné lietadlá, ktoré operujú proti IS v Iraku, v piatok večer pri Mosule zaútočili na kolónu obrnených vozov IS. Mal v nej byť vodca IS. Zdroje Al-Arábie tvrdia, že "kalif bol kriticky zranený". Pentagon vo svojom vyhlásení označil útok ako súčasť tlaku vyvíjaného na celú sieť IS.
 
Radikáli z IS však na niektorých miestach v Sýrii a Iraku stále postupujú. Dlhodobo bojujú o sýrske kurdské mesto Kobané, ťažké boje sú od októbra hlásené od irackého Bajdží, kde je významná rafinérie.
 
Houghton dnes varoval pred preceňovaním dôsledkov likvidačnej akcie, hoci by bola úspešná. Podľa neho budú USA schopné poprieť alebo potvrdiť Bagdádího prítomnosť v kolóne prípadne jeho smrť až za niekoľko dní. "Nemienim sa unáhliť a tvrdiť, že potenciálna smrť jedného z ich vodcov bude pre IS znamenať strategický obrat. Vzhľadom k popularite, akej sa teší teraz ich zvrhlá ideológia, si IS zachová schopnosť regenerácie, a to aj v prípade svojich vodcov. Táto situácia potrvá, kým naša stratégia nezačne mať aj politický rozmer," povedal generál.
 
Hlavným zmyslom koaličných náletov, ktorých sa zúčastňuje tiež Británia, je podľa neho získať čas pre nájdenie politického riešenia a zabrániť IS stať sa existenčnou hrozbou celej oblasti. Tiež iní západní, ale aj irackí predstavitelia sa domnievajú, že samotné nálety sunnitský IS nezastaví a že k tomu musí Irak zlepšiť výkonnosť svojej armády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu