Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama odsúdil útok v jeruzalemskej synagóge

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/JERUZALEM - Útok v jeruzalemskej synagóge, pri ktorom dnes zomreli štyria ľudia, nemožno ničím ospravedlniť, povedal americký prezident Barack Obama.

"Neexistuje a ani nemôže existovať žiadne ospravedlnenie pre takéto útoky na nevinných civilistov," citovala ho tlačová agentúra DPA.

"V tomto citlivom okamihu v Jeruzaleme je najdôležitejšie, aby izraelskí a palestínski predstavitelia a radoví občania spolupracovali s cieľom znížiť napätie, odmietnuť násilie a hľadať cestu smerom k mieru," povedal Obama.

Tri z obetí mali okrem izraelského aj americké občianstvo. Obama spomenul reportérom v Bielom dome ich mená: Aryeh Kupinsky, Cary William Levine a Mosheh Twersky. Uviedol, že minister zahraničných vecí John Kerry hovoril o útokoch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

"Žiaľ, nie sú to prvé straty na životoch, ktoré sme videli v uplynulých mesiacoch. Zomrelo priveľa Izraelčanov a priveľa Palestínčanov. A v tomto ťažkom období si myslím, že je dôležité, aby sa Palestínčania a Izraelčania pokúsili spolupracovať v záujme zníženia napätia," dodal Obama.

Netanjahu nariadil po dnešnom zasadnutí bezpečnostného kabinetu demoláciu domovov Palestínčanov, ktorí sa podieľali na ďalších nedávnych smrteľných útokoch. Nepovedal však, kedy sa uskutoční, informovala agentúra AP. Izrael zastavil demolácie domovov v roku 2005, keď zistil, že nepôsobia ako odstrašujúci prostriedok. Nedávno však zmenil názor a začal v istých prípadoch obnovovať túto taktiku. Netanjahu by mal ešte dnes vystúpiť na tlačovej konferencii, ktorú budú v priamom prenose prenášať televízne stanice.

Domy útočníkov zo synagógy budú zrovnané zo zemou

Izraelská vláda nariadila v utorok zbúrať domy dvoch palestínskych útočníkov, ktorí v jeruzalemskej synagóge zabili štyroch židovských rabínov. Útočníkov, Palestínčanov z Jeruzalema, polícia zastrelila a identifikovala ako bratrancov pochádzajúcich z anektovanej východnej časti mesta. K činu sa prihlásili Brigády Abú Alího Mustafu, ozbrojené krídlo Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny. 

V Jeruzaleme sa už uskutočnil pohreb rabína a šéfa seminára Mosheho Twerského (59), na ktorom sa zúčastnili tisíce ľudí. Ďalšie obete identifikovali ako Aryea Kopinského (43) a Calmana Levina (55) a 68-ročného Avrahama Shmuela Goldberga. Zranenia utrpeli ôsmi ďalší ľudia.

Dvojica Palestínčanov ich zabila v utorok počas toho, ako sa modlili v jeruzalemskej synagóge. Polícia udalosť označila za teroristický čin. Netanjahu už pohrozil "krutou odozvou" a udalosť odsúdil aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Dejiskom utorňajšieho útoku bola jedna zo synagóg v jeruzalemskej štvrti Har Nof obývanej prevažne ultraortodoxnými židmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu