Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Extrémisti cestujú do konfliktných zón aj na výletných lodiach, tvrdí Interpol

(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Budúci džihádisti používajú na dopravu do konfliktných zón Blízkeho východu výletné lode. Uviedol to dnes webový server britskej stanice BBC s odvolaním sa na správu Interpolu. Využívanie výletných lodí militantmi sa podľa predstaviteľov Interpolu objavilo iba počas "posledných troch mesiacov".

Krajiny by mali viesť kontrolu všetkých cestujúcich v lietadlách "a čoraz viac aj na lodných linkách," povedal v Monaku generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Ronald Noble. Skôr, ako sa táto záležitosť stane vážnym problémom, by sa podľa jeho slov kontrola zoznamov cestujúcich mala rozšíriť z leteckých spoločností aj o lodných operátorov.

Podľa Interpolu viacerí zahraniční extrémisti s cieľom spojiť sa s militantnými skupinami používali ako dopravný prostriedok na ceste do Iraku, Sýrie či Turecka výletné lode. Interpol informácie o tom, koľko militantov sa prepravilo takýmto spôsobom, nezverejnil.

Riaditeľ Interpolu pre boj s terorizmom Pierre Hilaire pre agentúru AP uviedol, že potenciálni bojovníci využívajú tento spôsob dopravy, aby sa vyhli zatknutiu. "Keďže vedia, že letiská sú monitorované omnoho intenzívnejšie, používajú sa na dopravu do týchto oblastí výletné lode," povedal. "Sú dôkazy, že jednotlivci, špeciálne z Európy, cestujú do (tureckého pobrežného mesta) Izmit a iných miest, aby sa zapojili do tohto typu aktivít," dodal Pierre Hilaire.

Správa OSN odhaduje, že do boja po boku extrémistov zo skupiny Islamský štát vycestovalo do Sýrie a Iraku za posledné roky 15.000 džihádistov z viac ako 80 krajín. Turecké úrady deportovali z autobusových staníc a letísk v posledných mesiacoch už stovky podozrivých zahraničných džihádistov. 

Za nového šéfa Interpolu bol zvolený Nemec Jürgen Stock 

Novým generálnym tajomníkom Interpolu sa dnes s okamžitou platnosťou stal viceprezident nemeckej spolkovej kriminálnej polície (BKA) Jürgen Stock. Oznámila to tlačová agentúra AP. Uviedla, že 55-ročného Stocka zvolilo dnes do funkcie valné zhromaždenie medzinárodnej policajnej organizácie na svojom zasadnutí v Monaku. Vo funkcii vystrieda Američana Ronalda K. Nobleho, ktorý pôsobil ako generálny tajomník Interpolu 14 rokov. 

Výkonný výbor Interpolu si vybral Stocka v júni zo šestice kandidátov zo šiestich krajín. Stock dnes povedal, že Interpol je kľúčovým hráčom v dnešnom svete, kde čelí výzvam od geopolitických konfliktov až po zdravotné riziká, terorizmus a kyberzločiny, nad ktorými nemôžu "zvíťaziť národné štáty samy".

Stock bol viceprezidentom nemeckej spolkovej kriminálnej - Bundeskriminalamt (BKA) – od roku 2004. Generálny tajomník Interpolu, ktorý sídli vo francúzskom Lyone, má na starosti policajnú spoluprácu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu