Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Islamský štát zatvoril školy na východe Sýrie, extrémisti chcú nové osnovy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) zatvorila všetky školy v oblastiach na východe Sýrie, ktoré ovláda, kým nebudú zmenené osnovy, aby spĺňali náboženské požiadavky. O rozhodnutí v piatok informovali miestni obyvatelia ako aj exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá sleduje dianie v krajine zmietanej občianskou vojnou.

K zastaveniu vyučovania v provincii Dajr az-Zaur podľa nich došlo ešte v stredu a predchádzalo mu stretnutie so správcami škôl v jednej z mešít na okraji rovnomeného mesta. Predstavitelia IŠ ich údajne informovali, že učitelia by mali podstúpiť jednomesačné "náboženské školenie", zatiaľ čo terajšie "neverecké" osnovy nahradia novými.

V oblastiach ovládaných radikánymi islamistami sa vyučovacie osnovy menili už v septembri, teda na úvod školského roka, pričom z nich vyškrtli fyziku a chémiu a posilnili hodiny náboženstva. Podľa jedného z miestnych aktivistov by sa malo po novom učiť už iba "náboženstvo a trocha matematiky". 

"Odôvodňujú to tým, že všetko poznanie prináleží stvoriteľovi, takže by sa nemala učiť ani násobilka," povedal aktivista používajúci meno Abú Husajn ad-Dajrí. Napriek prísnemu režimu, ktorý skupina uplatňuje na obsadených územiach, zatvorenie škôl nezostalo úplne bez protestov. Na zázname zverejnenom aktivistami na internete vidieť asi dve desiatky dievčat a chlapcov demonštrujúcich s niekoľkými učiteľkami zahalenými čiernymi závojmi, ako im prikazujú noví vládcovia. 

Islamský štát v obsadených častiach Sýrie a Iraku ešte v lete vyhlásil vlastný kalifát. V sýrskej provincii Dajr az-Zaur skupina v posledných mesiacoch zadržala, ukrižovala, sťala alebo inak popravila stovky ľudí obviňovaných z "odpadlíctva".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu