Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Voľby vyhral Jaceňukov Ľudový front, na Donbase stopnú sociálne dávky

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v noci nadnes ukončila vyhodnocovanie protokolov od všetkých komisií nižšieho stupňa a konštatovala, že päťpercentný prah pre vstup do parlamentu prekonalo v nedávnych voľbách šesť politických strán a hnutí.

Na základe sumarizácie výsledkov ÚVK informovala, že voľby do Najvyššej rady vyhrala strana Ľudový front, ktorej hlasy odovzdalo 22,14 percenta voličov. Ako uviedla agentúra Ukrinform, na druhom mieste skončil Blok Petra Porošenka, ktorý podporilo 21,81 percenta voličov. Trojicu lídrov uzatvára strana Svojpomoc s 10,97 percentami hlasov.      

Do parlamentu sa dostal aj Opozičný blok so ziskom 9,43 percenta hlasov, ako aj Radikálna strana Oleha Ľaška (7,44 percenta) a blok Vlasť s 5,68 percentami voličov. Ostatné kandidujúce strany, vrátane nacionalistickej strany Sloboda, sa do parlamentu nedostali.

Predčasné voľby poslancov ukrajinského parlamentu sa konali poslednú októbrovú nedeľu. Občania v nich volili 423 poslancov - 198 v jednomandátových obvodoch a zvyšných 225 zo straníckych kandidátskych zoznamov. V niektorých volebných obvodoch Doneckej a Luhanskej oblasti sa voľby neuskutočnili: buď to neumožňovala bezpečnostná situácia, keďže na tomto území napriek prímeriu dochádza k bojom medzi vládnou armádou a proruskými separatistami, alebo hlasovaniu zabránili samozvané proruské úrady.

Ukrajinská vláda od 1. decembra prestáva na Donbase vyplácať sociálne dávky 

Ukrajinská vláda sa rozhodla pozastaviť všetku finančnú pomoc východu Ukrajiny, ktorý od jari ovládajú proruskí separatisti. Informovala o tom ukrajinská televízia TSN. Podľa agentúry UNIAN vláda tvrdí, že svojimi opatreniami chce chrániť obyvateľstvo týchto oblastí. Poberateľom sociálnych dávok žijúcim v Donbase ich po 1. decembri prestanú vyplácať. 

Dôchodky budú síce po 1. decembri poukazované na všetky účty v sociálnej poisťovni, ale prístup k nim budú mať len tí občania Donbasu, ktorí do stanoveného termínu vycestujú na "neokupované územie", prihlásia sa tam ako presídlenci a zostanú tam bývať. V opačnom prípade im bude dôchodok poukazovaný na účet v sociálnej poisťovni a prístup k nemu budú mať až po "oslobodení" oboch oblastí.

Premiér Arsenij Jaceňuk vysvetlil, že ak by vláda pokračovala v poukazovaní sociálnych dávok ich odberateľom v Donbase, hrozilo by riziko, že by sa aj tak nedostali k adresátom, ale "k ruským banditom". "To by nebolo nič iné, ako priama podpora ruského terorizmu," upozornil.

Jaceňuk pripomenul, že v súlade s minskými dohovormi Rusko malo prestať s podporou "teroristov" na východe Ukrajiny a úlohou Ukrajiny bolo obnoviť kontrolu nad týmto územím. "Splňte dohodu, očistite (toto) územia od nákazy, ktorú ste tam zavliekli, a nerobte z ľudí rukojemníkov svojich imperiálnych ambícií, pretože oni trpia," naliehal Jaceňuk. Ukrajinská vláda však potvrdila, že dodávky plynu a elektriny do "okupovaného Donbasu" nijako neobmedzí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu